…Un scârţit scurt. Uşa casei bătrâneşti  a familiei Szabo  din comuna Hăghig se deschide cu greu. Privirea încearcă să se acomodeze cu semiîntunericul, după lumina orbitoare de afară.  Cum trec pragul  mă învăluie o aromă  difuză  de plante. Pe o masă lungă în holul de la intrare  observ puse la uscat felurite buruieni. Se află şi câteva  punguţe cu seminţe, săculeţi cu bălării încă verzi, borcănaşe ce conţin felurite substanţe.  Stau aliniate ca într-o farmacie. Doamna  Carmen Szabo, nora venită în vizită la socri,  îmi urmăreşte mulţumită   reacţia de încântare.

Îi spun că mă pricep şi eu un pic la ierburi. Dar nu la cele…periculoase, pe care le inhalează unii debusolaţi. În suita de articole publicate periodic în „Mesagerul de Covasna” şi  dedicate  tradiţiilor  populare,  m-am referit mereu la obiceiul multor femei în etate din mediul rural de  a strânge şi utiliza   plante  medicinale. Sau cum sunt  denumite  în popor – ierburi de leac. Ele reprezintă  nişte „medicamente compensate” de natură,  utile mai ales  persoanelor cu venituri modeste.

–  Strămoşii  noştri au  folosit mereu  anumite  plante pentru terapii,  considerând că ar avea  puteri  magice. Se spune că încă de pe vremea  dacilor exista obiceiul strângerii şi conservării    unor vegetale miraculoase, cunoscute  doar de vraci şi utilizate cu succes în vindecarea sau ameliorarea unor boli.

Ca odinioară, mai sunt şi azi oameni (tot mai puţini)  care se pricep la strângerea  plantelor cu proprietăţi terapeutice , numai bune să oblojească răni, să aline suferinţe.

– Ca de pildă?

– Să zicem o durere  de măsele, de burtă, răceli, vărsat de vânt, gâlci, ulcere, tăieturi, bube, arsuri, calmarea durerilor facerii. Oho, mai ales la ţară, unde posibilităţile materiale sunt reduse, multe  beteşuguri pot fi alinate ori chiar vindecate cu asemenea leacuri naturale găsite prin poiene, păduri, câmpii sau special cultivate în grădină.   Majoritatea speciilor vegetale la care mă refer cresc  însă spontan,  având  proprietăți farmaceutice  folosite atât în terapeutica umană, cât  și veterinară.

– Şi care, în plus, nici nu costă nimic!

– Exact.  Ne sunt oferite gratuit de… Mama Natură. Totul este să le ştii rostul: cum arată, în ce mod se prelucrează, la ce folosesc, în ce cantităţi să le utilizezi când ai nevoie. Nu este chiar aşa simplu, cum pare!

 

Secrete” învăţate  în familie

 

De la o specialistă autodidactă  ca  d-na Szabo, care a deprins „secretele”  plantelor  medicinale  din propria familie, de la părinţi şi  socrii,  transmiţându-le  mai departe celor două fiice ale sale (dintre  care una e  stabilită în Italia şi nu se mai ocupă cu aşa ceva)  am aflat  şi noi câteva taine. Aşa, bunăoară,   începând  din aprilie şi continuând cu fiecare lună din sezonul călduros până în septembrie, se pot aduna   numeroase  soiuri.  Dacă operaţiunea se efectuează prea repede sau, din contră, după o anumită dată-limită, aceste “leacuri verzi” nu  mai au efectul scontat.

– Există chiar un fel de calendar al recoltării lor, ne explică  interlocutoarea,   lunile iulie, august  şi septembrie  reprezentând perioada de vârf pentru  asemenea activităţi.

 

Cele mai cunoscute plante medicinale

 

O rog pe d-na Szabo să-mi înşire cele mai cunoscute ierburi de leac, sau bălării, cum li se zice în unele zone.

– Haideţi  să le trecem în  ordine alfabetică pe cele mai utilizate, ca să ne fie mai uşor şi să nu uităm vreuna.  O să mă refer doar la cele  cunoscute de mine: afin, busuioc, cătină, cimbrişor, coada şoricelului, coriandru, galbenele, măceş, mentă, mesteacăn, păpădie, patlagină, pelin, rostopască, salvie, sunătoare, talpa gâştei, troscot, urzică, vâsc, volbură. Sigur, există şi altele, însă eu pe acestea le cunosc bine şi câteva  se află chiar în această cămară din Hăghig.

Multe dintre ierburile de leac erau considerate sfinte, protectoare, aşa îmi spunea bunica,  cum ar fi de pildă, busuiocul. Altele erau ştiute numai de  babele  satului pricepute la  descântece, magii, ritualuri.

Din păcate,  obiceiul   strângerii  plantelor  medicinale  nu  prea se mai practică.  Pe tineri nu-i interesează deloc asemenea lucruri, iar când nu vom mai fi noi, cei în etate, vor dispărea – ca multe altele –  asemenea datini şi practici vechi.

Discutând pe îndelete cu d-na Szabo Carmen am aflat  că “nu-i suficient să ai habar  cum arată o plantă medicinală sau alta. Ci trebuie să ştii când să le aduni, usuci şi apoi să prepari din ele decocturi, infuzii, alifii, tincture, hapuri.

– Mulţi culegători ambulanţi  din aceeia care stau pe la marginea pieţelor (ştiţi dv. la cine mă refer)  habar nu au  de virtuţile lor terapeutice, de  remediile  oferite, culegându-le la nimereală, „după ureche”.  Puţine dintre femeile  bătrâne de la ţară (întrucât  bărbaţii nu se ocupă cu aşa ceva)  mai au putere să meargă şi să strângă ierburi de leac.  Nici nu mai rentează, când găseşti la magazinele Plafar  sau la farmacii tot ce doreşti.

…Ca reporter aş vrea să  precizez  în acest context faptul că am întâlnit în ultima vreme  la câteva târguri urbane  cu profil tematic  (cum a fost şi recenta manifestare expoziţională cu vânzare  intitulată Slow Food „Roadele Pământului”® )  standuri  unde specialiştii în domeniu ofereau informaţii, broşuri şi, mai ales, leacuri gata preparate din plante medicinale.

 

 Ierburi de leac  care se culeg în luna august

 

După cum arătam mai înainte, există anumite perioade propice recoltării  ierburilor de leac, luna august  fiind  foarte potrivită.

Cum a trecut  Sfânta Marie Mare  se culeg ultimele  buruieni medicinale şi treptat, treptat  activitatea cunoaşte o diminuare, întrucât apar – chiar şi discret – primele semne ale toamnei. Dacă ieşim din luna lui „Gustar” şi intrăm în „Răpciune” se cheamă că Echinocţiul de Toamnă  nu mai e departe,  când ziua va fi egală cu noaptea. Şi când în mod „oficial” (nu doar calendaristic, ci şi astronomic) sezonul autumnal va sosi.

Am întrebat-o pe cunoscătoarea într-ale ierburilor medicinale, doamna Szabo Carmen, care sunt speciile specifice lunii în care ne aflăm? „Deja am adunat   rostopască,  afine, zmeură, talpa gâştii, coriandru. A fost un sezon bun, ca şi în agricultură,  crescând  multe plante de leac. Perioada optimă a fost punctată de trei date importante cu semnificaţie religioasă: Schimbarea la Faţă a Mântuitorului (6 august),  Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Tăierea Capului Sf. Ioan (29 august).  Culegătorii se ghidează ţinând cont de aceste date, deoarece dacă se depăşesc termenele efectele binefăcătoare ale plantelor  se diminuează sau dispar”.

                                                            Rostopasca

 

Iată câteva indicaţii privitoare la două dintre cele mai cunoscute buruieni folosite de medicina populară, care se culeg în luna aceasta.  Ne referim în primul rând la rostopască,  numită  popular şi  „iarbă de negi” sau negelariță. Este o plantă erbacee cu tulpina  ramificată, ce conține un suc galben-portocaliu, acru, otrăvitor, folosit în industria farmaceutică. Are  frunze mari, lobate,  florile galbene-aurii şi fructul ca o capsulă. Rostopasca se utilizează în combaterea negilor, bătăturilor, în tratarea rănilor, contribuind la fortificarea părului. Mai e bună în stimularea digestiei, contribuie la asimilarea unor vitaminele şi mineralele, la restabilirea tranzitului intestinal.

Sunt trei feluri în care se prepară: ceai, tinctură, suc. Ceaiul de rostopască este indicat in afectiunile hepatice. Se recomandă consumul a două, trei căni de ceai pe zi, cam o săptămână. Tinctura se poate folosi pentru tratarea prin ungere repetată a afectiunilor dermatologice precum negi, veruci, bătături, eczeme. Sucul de rostopască e bun  mai ales în tratament extern, aplicându-se în straturi.

 

Coriandrul

      Să  discutăm acum  şi de coriandru –  o plantă înaltă,  de 40-50 de cm înălţime, foarte  asemănătoare cu pătrunjelul; cu care este şi înrudit, fiind adesea numit pătrunjel chinezesc.

Fructul este picant şi  aromat, având o largă întrebuinţare în gastronomie.   Trebuie reţinut că  până şi în Biblie este menţionat, coriandrul fiind amintit printre „ierburile amare” utilizat  în bucătăria tradiţională evreiască.  Planta este răspândită şi în  Balcani, Rusia, India, Olanda şi America.

Posedă proprietăți bactericide și fungicide. Se folosește pentru combaterea viermilor intestinali. Intră în compoziția ceaiului tonic, bun pentru ameliorarea colicilor la copiii mici. Coriandrul  are proprietăţi purgative şi de înlăturare a flatulenţei. Este utilizat şi împotriva migrenelor, conjuctivitelor, iar pasta de seminţe este folosită în tratarea ulceraţiilor cavităţii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunză împiedică infectarea rănilor deschise.

 

Gânduri de final

…În încheierea acestui reportaj mai special,  adăug doar atât: reţineţi şi utilizaţi aceste  „medicamente  compensate” ale…naturii, dragi cititori. Sunt foarte eficiente şi gratuite!

Cât despre plantele care se culeg în luna lui „Răpciune”, un bob zăbavă. Veţi afla în  curând. Să fim sănătoşi!

Horia C. Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail