O echipă de oameni de ştiinţă japonezi au studiat două livezi de meri în decurs de 40 de ani şi a ajuns la concluzia că schimbările climatice au afectat gustul şi textura fructelor, potrivit publicaţiei The Australian, citată de canalul de televiziune Russia Today.
Potrivit cercetătorilor niponi, gustul şi textura merelor s-au schimbat din cauza înfloririi timpurii a pomilor şi a temperaturilor ridicate. Pentru studiul lor, ei au optat pentru două soiuri de mere răspândite pe glob – Fuji şi Tsugaru. Livezile sunt situate în prefecturile Nagano şi Aomori, unde temperatura aerului a crescut în ultimii zece ani cu 0,31 grade Celsius, respectiv cu 0,34 Celsius.
Aceste livezi au fost alese pentru că de zeci de ani aici nu au fost dezvoltate noi soiuri şi nu a fost aplicată nicio îmbunătăţire tehnologică Aceasta a făcut posibilă urmărirea influenţei directe a factorilor climatici asupra pomilor de meri.
Analiza a arătat o scădere a acidităţii şi fermităţii fructelor de mere, ele devenind mai gelatinoase, din cauza creşterii nivelului de apă din textura lor. Împreună cu aceasta, s-a observat şi o creştere a concentraţiei de zahăr în fructe.
Cu toate acestea, fiecare soi de mere şi-a păstrat gustul specific, observaţiile făcute de cercetători înscriindu-se într-o tendinţă generală.
Este deja un lucru cert că încălzirea globală favorizează înflorirea timpurie a merilor, dar recolta mai este influenţată şi de cantitatea de precipitaţii şi de temperatura aerului.

 

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail