Nu doar credincioşii practicanţi, ci mai tot norodul  respectă ziua de 15 august ca pe un eveniment deosebit. La data  fixă din an  se venerează   Adormirea Maicii Domnului ori  cum se numeşte  popular –  Sfânta Marie Mare sau Sântămăria.

Joi se sfârşeşte şi scurtul Post de două săptămâni ţinut întru slăvirea Maicii Domnului, care din punct de vedere cronologic este al treilea din an, după Postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel.  Pe 15 august  avem ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc,  credincioşii amintindu-şi cu pioşenie ziua în care Fecioara Maria  a închis ochii pentru totdeauna.

Aşa cum ne spunea părintele Nicolae Hagiu, de la Biserica ortodoxă din Zagon, marele eveniment de la mijlocul acestei săptămâni  poartă şi denumirea de „adormire”,  pentru că tradiţia vorbeşte despre obştescul sfârşit al  Maicii Domnului ca despre o stingere lină, o trecere spre cele veşnice aidoma unei… adormiri.

 

„Mai cinstită decât heruvimii şi mai preamărită decât serafimii”

Sf. Maria, eroina  marii Sărbători  din 15 august a dobândit, după cum era şi firesc, nimbul  de  fiinţa cea mai îndrăgită  pentru închinători, având în tradiţia populară românească rolul inefabil de a fi  mijlocitoare a gândurilor muritorilor în faţa lui Dumnezeu.  Este venerată drept cea mai importantă dintre  sfinţi,  „Mai cinstită decât heruvimii şi mai preamărită decât serafimii”.

Trebuie reţinut  faptul că în limbajul religios nu se foloseşte formula laică atunci când este vorba  de moartea unui sfânt.

Cum spuneam, pe 15 august  are loc principala sărbătoare a  Sf. Marii, legată de tercerea ei la cele veşnice, pentru ca pe pe 8 septembrie să se cinstească Naşterea Maicii Domnului sau cum se spune în popor, Sfânta Marie Mică.

Şi în celelalte rituri există  sărbători similare de foarte mare importanţă. În cadrul bisericii romano-catolice se numeşte „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar biserica anglicană a introdus „Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” pe aceeaşi dată.

Sfânta Fecioară Maria, care s-a învrednicit de a naştere Fiul lui Dumnezeu, este venerată drept cea mai mare dintre toţi sfinţii, fiind „Mai cinstită decât heruvimii şi mai preamărită, fără de asemănare, decât serafimii”, vorbindu-se de supravenerare sau preacinstire.

 

 

În jur de două milioane de români poartă acest prenume sfânt
Statisticile oficiale arată că sunt în jur de  două milioane de persoane care  poartă acest prenume sfânt sau diferite derivate ale acestuia. Un număr de 1,8 milioane reprezintă în mod firesc femeile şi peste 400.000 – barbaţii.  În familiile unde există un membru sau mai mai mulţi cu prenumele Maria ori  Marioara, Mariana, Mioara, Marilena, dar şi Marian şi Marin joi, pe 15 august, aceştia sunt felicitaţi, urându-li-se toate cele bune.

Cele mai frecvente prenume sărbătorite în această zi sunt Maria (circa 1,3 milioane), Mariana  (273.800), Marioara  (65.900),  dar şi Marian (300.000) la care se adaugă Marin (118.000).

Alături de cei dragi, le urăm şi noi sărbătoriţilor un sincer „La Mulţi Ani”, sănătate şi multe bucurii!

 

Obiceiuri  din străbuni

Cum Codul Muncii prevede că pe data de 15 august este zi liberă,  atât pentru bugetari, cât şi pentru cei care lucrează la în domeniul privat, iată un bun motiv ca oamenii să  aibă un moment de răgaz şi să se gândească şi la cele sfinte. Ca atare, în dimineaţa  de Sântămărie  lumea se îmbracă frumos  şi merge la biserică pentru a asista la Slujbă.

Apoi, credincioşii  trec pe la cimitir şi tămâiază mormintele celor dragi plecaţi într-o lume mai bună, iar unii dau de pomană  fructe precum mere, struguri, prune. În  zonele unde sunt stupării se oferă chiar  bucăţele din faguri.

Dacă de 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, sunt pomeniţi cei morţi, de Sfânta Marie Mică, pe 8 septembrie, sunt sărbătoriţi  cei vii. În unele sate fetele nemăritate purtau  pe vremuri o floare numită „Năvalnic”, care potrivit credinţei populare avea puterea să aducă peţitori.

În zilele ce urmează se culeg ultimele plante medicinale. Treptat, treptat se văd primele semne ale toamnei, aşa cum am amintit în materialul precedent, dedicate unei alte sărbători creştine, Schimbarea la Faţă.

Acum  ne aflăm  într-un important moment al calendarului viticol. Între cele două „Sfinte Marii” se seamană grâul. În cazul în care înfloresc din nou trandafirii în jurul lui 15 august, sezonul autumnal va fi lung şi frumos.

Se  reiau  nunţile şi botezurile

 

Mare bucurie pentru miri şi proaspeţii părinţi, fiindcă  după 15 august se  reiau (până în 14 noiembrie) nunţile şi botezurile. Ele se pot ţine  până la intrarea în Postul Crăciunului.

De Sf. Mărie Mare în trecut se organizau târguri şi iarmaroace dedicate apropiatului final de sezon estival, de care oamenii în etate ai satului românesc îşi mai aduc  aminte. Unul dintre ei, nenea Gheorghe Baciu, din Sita, ne-a povestit că pe când era băietan, părinţii lui îl duceau la Pătârlagele, în judeţul Buzău, ca să vadă cum e la „bâlci”.

În ziua de Sântamarie datina spune că  nu e voie să se facă joc, astfel că tinerii amânau pe a doua zi petrecerile.

Ciobanii desfac staulele, iar turmele încep pe rând să coboare  de la munte, după cum e vremea. Fiecare gospodar îşi identifică oile. Acum hotarul comunal este liber, iar mioarele pot paşte pe miristi, pe locurile cosite. Agricultorii verifică dacă porumbul are “dinţi de lapte”, spre a se fierbe sau frige pe jar, fiind o mâncare specifică sărbătorii.

„Stuparii cercetează producţia albinelor şi recoltează primii faguri cu miere, pe care îi imparte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere ca să guste şi cei care nu au stupi”, ne-a precizat Gödri  Ferenc,  din Dobârlău,  un vestit crescător de albine din judeţul Covasna.

Momentul arbitrar  în care ne luăm “La revedere” de la vară!

Sântămăria Mare reprezintă cea mai mare sărbătoare a sfârşitului de vară. Deşi, după cum arată vremea, ne aflăm în plină perioadă a concediilor. Numai că în popor se spune că odată ce a trecut Sfânta Marie Mare  s-a cam dus  vara. Aşa că poţi să pui în cui pălăria de pai!

Şi în prezent în lumea satului, dar şi în mediul urban, mai cu seamă femeiele au  ţinut strict Postul, au mers la biserică, s-au rugat  pentru sănătatea lor şi a familiei, pentru reuşita în căsătorie a copiilor, gravidele pentru o  naştere uşoară, iar cei suferinzi pentru vindecarea cât mai grabnică.

…Aşadar, să întâmpinăm aşa cum se cuvine  marea Sărbătoare creştină a Adormirii Maicii Domnului, curaţi la trup şi la suflet. Încă o dată, felicitări sărbătoriţilor!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail