În primele patru luni ale anului, România a importat 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste şapte ori mai mare decât exporturile realizate în aceeaşi perioadă, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR).

Valoarea importurilor a depăşit 61,2 milioane de euro, în primele patru luni din acest an, faţă de cele 9,8 milioane de euro încasate din exporturi.

Importurile de carne de porc au provenit cu precadere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.

Comparativ cu aceeaşi perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro.

Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evoluţiei pestei porcine clasice, însă,  începand cu 2014 acestea ar putea fi ridicate în totalitate, pe intreg teritoriul României, atât pentru comercializarea porcilor vii cât şi pentru carne de porc.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Econtext.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail