Examenul de titularizare organizat în acest an în singurul Centru de examinare din judeţul Covasna, a fost susţinut de 419 candidaţi care „s-au bătut” pentru a ocupa cele 60 de locuri titularizabile scoase la concurs. Din totalul candidaţilor ce au fost notaţi, mai exact 416 (3 lucrări au fost anulate), un procent de 84,71%  au obţinut note mai mari de 5, iar 51,92 % au reuşit să obţină note peste 7.

 

 

Rădiţa Palela, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Covasna,  a declarat că în acest an cea mai mare concurenţă a fost înregistrată la învăţământul  preşcolar în limba maghiară, unde, pentru cele 2 posturi titularizabile au dat examen  61 de candidaţi , 27 dintre ei ruşind să ia note peste 7, la  învăţământul primar în lb.maghiară unde au fost scoase la concurs doar  4 posturi titularizabile, pe care au concurat un număr de 87 de candidaţi, marea majoritate -60- obţinând  note peste 7, precum şi la  disciplina educaţie fizică şi  sport la care au fost înscrişi 29 de candidaţi pentru 2 posturi titularizabile, 14 dintre aceştia primind  note peste 7.

La secţia română, pentru învăţământul preşcolar au susţinut examenul  19 candidaţi,  pe 5 posturi, 4 dintre aceştia obţinând note peste 7, în timp ce la   învăţământul primar, deşi nu era scos la concurs niciun post pentru titularizare, s-au înscris şi au susţinut examenul  13 candidaţi,  dintre  care 11 au obţinut note peste 7.  În acest an, examenul de titularizare pentru cele 4 posturi la catedra de limba şi literatura română a fost susţinut de 27 de candidaţi, dintre care 11 au obţinut note mai mari de 7.

 

Doar 2  note de 10

 

Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean  Covasna, Rădiţa Palela,  a menţionat că la examenul de titularizare s-au obţinut  doar 2 note de 10, de către un candidat care a optat pentru catedra de limba şi literatura maghiară şi altul care a susţinut proba pentru învăţământul primar,  învăţători secţia maghiară.

 

Având în vedere faptul că doar 60 de candidaţi care au obţinut note peste 7 la examenul de titularizare din acest an vor fi reparizaţi la caterdă, în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna, conform metotologiei, ceilalţi  candidaţii care au obţinut note peste 7 pot fi repartizaţi, la nivel interjudeţean, în acele localităţi unde posturile titularizabile nu au fost ocupate. Totodată, candidaţii care au obţinut note între 5 şi 7 vor putea primi locuri de suplinitori la catedră.

 

Inspectorul Rădiţa Palela a precizat că în data de 9 august a.c., la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe va avea loc repartizarea posturilor, pe perioadă nedeterminată, a acelor candidaţi care la ambele probe au obţinut note peste 7.

 

Maria Garur

 

FSE „Spiru Haret”: Peste 6.000 de profesori nu vor avea post titularizabil în învăţământ

 

 

Peste 6.000 de profesori care au promovat examenul de titularizare din acest an nu vor beneficia de un post titularizabil, fapt care pune şi mai multă presiune pe cei care aleg să urmeze o carieră în învăţământ, se arată într-un comunicat remis ieri AGERPRES de către Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret’.

 
„Examenul de titularizare din acest an a fost unul riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune, în condiţiile în care învăţământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţi. Trebuie însă să ţinem cont că doar unul din doi candidaţi, care au obţinut peste nota 7 la concurs, va putea să se şi titularizeze. În aceste condiţii, vor fi peste 6.000 de candidaţi care au promovat examenul, dar care nu vor avea post titularizabil”, a declarat Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Potrivit conducerii federaţiei, absolvenţii foarte buni îşi aleg alte domenii de activitate deoarece salariile din învăţământ sunt foarte mici.

„Atâta timp cât salariile sunt foarte mici, este normal ca absolvenţii foarte buni să aleagă alte domenii de activitate. Noi am cerut în mai multe rânduri o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ. Dacă acest act normativ nu va fi aprobat cât mai repede, sistemul va continua să fie neatractiv”, a mai spus Marius Nistor.

FSE „Spiru Haret’ reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat din toată ţara.

Conform unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale, procentul de promovare (note peste 5), înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din data de 30 iulie, este de 79,89%.

Au fost evaluate lucrările a 29.509 de candidaţi, dintre aceştia 14.098 (47,78%) obţinând note între 7 şi 10, iar 9.476 (32,11%) note între 5 şi 7, în timp ce 5.935 de participanţi au obţinut note mai mici de 5.

Contestaţiile se depun în zilele de 5 şi 6 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene: luni, după afişarea rezultatelor până la ora 21.00, iar marţi între orele 8,00 şi 15,00.

Rezultatele finale au ca termen de afişare data de 8 august.

„Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului”, a informat Ministerul Edicaţiei Naţionale.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail