În luna lui Gustar, cum este numit august în popor, avem numai trei praznice sfinte, faţă de alte perioade ale anului în care asemenea evenimente religioase sunt mai numeroase. Ne referim la Schimbarea la Faţă ce va fi cinstită astăzi, 6 august, Sf. Mărie Mare, pe 15 şi Tăierea Capului Sf. Ioan, pe 29 august, asupra fiecărei zile speciale urmând a veni cu detalii în ziar.

 „Acesta este Fiul Meu Cel iubit”

      Cum spuneam, în fiecare an, la aceeaşi dată, Biserica ortodoxă şi catolică  evocă momentul unic când a avut loc pe Muntele Tabor, din Israel, o minune cunoscută drept Schimbarea la Faţă a Domnului Nostru Iisus Hristos. La acel moment încărcat de semnificaţii au fost martori trei dintre apostolii săi, Petru, Iacob şi Ioan, care au asistat la iluminarea feţei Mântuitorului în timp ce acesta se ruga, iar hainele sale au devenit albe ca laptele, iar un nor de lumină i-a învăluit pe toţi.

Apoi, un glas supranatural s-a auzit din înaltul cerului: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L !” Înspăimântaţi,  mucenicii au îngenuncheat. Iisus s-a aplecat asupra lor, i-a ajutat să se ridice şi le-a spus să nu se teamă,  poruncindu-le  să nu povesteacă altora  nimic din cele ce văzuseră, până după Învierea Sa din morţi.                                             

                                              Azi, dezlegare la peşte  

    În anumite părţi  ale ţării această sărbătoare se numeşte popular  „Obrejenie”  sau „Probejenie”, cuvinte de sorginte  slavă, cu semnificaţia de gâlceavă, sfadă, ceartă. De fapt, se referă la disputa dintre sezonul estival ce este pe cale să ia sfârşit  şi noul anotimp, care se întrezăreşte la orizont. Deşi, după canicula pe care o simţim, nu s-ar zice că toamna ne pândeşte.

Creştinii  practicanţi ştiu că în aceste zile ne aflăm în  Postul Sfintei Mării până pe 15 august, astăzi fiind  Dezlegare la peşte.  Deşi este o perioadă de restricţii alimentare mai scurtă ca în alte dăţi faţă de Postul Crăciunului sau al Paştelui, totuşi pe 6 august este permis să se mănânce peşte şi preparate din peşte. De aceea, zilele trecute, mulţi posesori de undiţă  au luat cu asalt râurile şi bălţile din judeţ, iar la supermarket-uri am asistat la cozi la raioanele de pescărie.

  Datini din popor

    Anumite datini populare legate de această sărbătoare religioasă s-au  mai  păstrat,  din vechime. Oamenii satului ştiu, dintr-o bogată experienţă ancestrală, să discearnă primele semene ale sosirii  noului  anotimp, deşi se spune că abia pe 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este vremea să spui adio la…pălăria de vară!

     Primele care simt schimbările inefabile ale vremii sunt  vieţuitoarele sălbatice, înaripatele văzduhului, gâzele, ele fiind primele care reacţionează. Astfel, târătoarele, insectele se pregătesc să-şi  caute adăposturi în pământ, păsările migratoare fac ultimele antrenamente de zbor în formaţie, frunzele începă să capete culori arămii, iar apele  curgătoare să se răcească.

Vechi superstiţii şi obiceiuri

    Apropo de scăldatul  în râuri, mai cu seamă în zonele montane există o vorbă legată de interdicţia ca din 6 august să se mai facă baie în undele cristaline. Am auzit la Voineşti această tărăşenie spusă de un unchiaş cu umor, care mi-a povestit că  acum  cerbii se uşurează  în pâraie, spurcă apa şi de aceea nu este bine să te mai bălăceşti acolo!  De asemenea,  în această zi specială nu  ai voie te  sfădeşti cu nimeni, rude, prieteni, cunoştinţe, deoarece  vei rămâne  certat  tot anul cu persoanele respective.

Odinioară, exista o superstiţie cum că  fetele de măritat  nu trebuiau să se… pieptene (!) în această  zi, întrucât  nu le mai cresc pletele, aidoma ierbii care nici ea nu mai creşte…

Tot acum se adună şi plantele medicinale, acele minunate buruieni de leac oferite cu dărnicie de natură,  ce nu costă nimic, dar au efecte benefice asupra celor suferinzi. Chiar ne propunem să abordăm pe larg, în zilele următoare, acest subiect de interes public, ce ne-a fost solicitat de mai mulţi cititori.

Să mai spunem, că  până  la „Schimbarea la Faţă” oamenii ogoarelor au isprăvit cositul şi strânsul fânului, de acum înainte calitatea furajelor având de suferit, iarba fiind îmbătrânită.

Respect pentru morţi

Data de 6 august este cunoscută şi pentru faptul că în aceasta zi nu se prestează anumite activităţi,  mai ales la ţară  sătenii respectând datina. Dimineaţa se merge la biserică, se asistă la Slujbă, iar  apoi întru pomenirea morţilor  se împart poame din noua recoltă şi faguri de albine. În ţinuturile viticole se dus struguri şi se dau de pomană celor sărmani aflaţi la poarta bisericii.

Se spune că aceia care se roagă în această zi să scape de vicii, deprinderi nesănătoase şi  apucături urâte,  au  şansele să izbutească.

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos de pe Muntele Tabor a reprezentat  momentul în care apostolii s-au convins definitiv că marele lor învăţător era nu numai un Prooroc al lui Dumnezeu, ci îl întruchipa chiar pe fiul acestuia. Neîndoiala ce mai sălăşluise în sufletele discipolilor lui Iisus până atunci, cu toate că văzuseră  minunile săvârşite, considerate semne ale Dumnezeirii Sale.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail