Deşi lucrările de reabilitate şi modernizare a Căminului Cultural Brădet din Întorsura Buzăului au fost finalizate de aproape un an de zile, recepţia finală nu a fost făcută nici până la această dată. Din acest motiv, în spaţiul modern ce ar putea găzdui activităţile cultural-artistice din zonă, în cele mai bune condiţii, nu se întâmplă nimic, deocamdată. Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc săptămâna trecută, că recepţia nu poate fi efectuată din cauza sumelor datorate de Compania Naţională de Investiţii (CNI), către constructorul care a efectuat aceste lucrări. Şi asta în condiţiile în care autoritatea locale şi-a achitat toate datoriile legate de realizarea acestei investiţii atât către constructor, cât şi către CNI. Edilul a declarat că în vederea rezolvării acestei situaţii a discutat şi cu ministrul Liviu Dragnea. „M-am plâns ministrului Dragnea pentru că aceasta este o investiţie a statului român care rămâne nefolosită, doar pentru că ministerul nu dă bani” ne-a spus primarul oraşului Întorsura Buzăului.
Început greoi…recepţie îndelung aşteptată
Mai mult, acesta ne-a reamintit faptul că pentru obţinearea finanţării necesare realizării lucrărilor de reabilitate şi modernizare a Căminului Cultural Brădet a fost nevoie de mai bine de doi ani de „bătut” pe la uşile celor de la Bucureşti, de unde, după îndelungi negocieri şi renunţări la o bună parte din banii necesari, într-un final, prin intermediul CNI s-a obţint 80% din suma de 1.863.343 lei cu TVA pentru înnoirea acestui lăcaş de cultură. Din fondurile alocate au fost executate lucrări de consolidare a fundaţiei precum şi a elementelor de rezistenţă ale clădirii, acoperişul a fost refăcut şi s-au efectuat şi lucrări de izolare termică a pereţilor exteriori, vechea tâmplărie din lemn a fost înlocuită cu una de tip termopan şi, totodată, au fost reînnoite grupurile sanitare, s-a refăcut scara interioară şi-a fost realizată o rampă destinată persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, în exterior au fost efectuate lucrări de amenajare de trotuare, alei carosabile, alei pietonale şi locuri de parcare. Potrivit primarului Leca Băncilă, în final, „a ieşit o lucrare frumoasă, care nu are egal în zonă, dar fără ştaiful necesar unui lăcaş de cultură”.
Să sperăm că totuşi, odată cu sfârşitul vacanţei, reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii îşi vor plăti datoria către constructor ca, ulterior, să poată face predarea investiţiei de la Brădet către autoritatea locală din Întorsura Buzăului. Abia după ce aceste etape vor fi trecute, în incinta Căminului Cultural de la Brădet va fi posibilă organizarea, în cele mai bune condiţii, a evenimentelor cultural- artistice.
Apartamentele ANL vor fi predate viitorilor locatari
La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria oraşului Întorsura Buzăului a supus spre dezbatere Proiectul de hotărâre şi expunerea de motive privind aprobarea listei de repartizare a locuinţelor construite prin Programul construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, din oraşul Întorsura Buzăului. Primarul Leca Băncilă a declarat, recent, că noile blocuri ANL au în total un număr de 42 de apartamente, din care 4 au fost finanţate din fonduri proprii, acestea urmând să fie puse la dispoziţia medicilor şi a personalului de specialitate care îşi desfăşoară activitatea în Întorsura Buzăului. Potrivit edilului, stabilirea viitorilor chiriaşi nu a fost o sarcină uşoară, deoarece cererea de locuinţe de către tineri este destul de mare, la Primărie fiind depuse un număr de 200 de cereri. Pentru a veni şi în sprijinul acelor familii care, odată cu repartizarea celor 42 de apartamente nu se vor putea muta “în casă nouă”, primăria din Întorsura Buzăului are în plan, în viitor, să construiască, în aceeaşi zonă, încă 100 de apartamente. În acest sens, potrivit primarului, autoritatea locală din Întorsura Buzăului a înaintat cerere de finanţare către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, şi speră ca aceasta să fie aprobată. “ Cu voia lui Dumnezeu, vom mai începe construcţia a încă 100 de apartamente în acea zonă. Vreau să fac un cartier pe malul Buzăului, şi, gândesc eu că în viitorii trei ani din mandatul meu să plecăm la treabă şi cu acest proiect. Cererea este mare pentru că, astăzi, să-ţi dea cineva un apartament frumos, la cheie, şi cu urarea să fii fericit, nu e lucru puţin! (…) A fost un efort dar reuşim, cu voia lui Dumnezeu, să bucărăm 42 de familii, ceea ce nu e puţin” a conchis primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Pentru realizarea bolcurilor ANL de la Întorsura Buzăului a fost alocată suma de 6 milioane lei de la Guvern, în timp ce primăria din localitate a investit aproape un million de lei necesari pentru introducerea utilităţilor.
Maria Graur