Totul a început deunăzi cu ocazia evenimentului literar „La umbra nucului bătrân”, organizat în Araci, la Casa memorială „Romulus Cioflec”, în 29 iunie 2013. Atunci s-au prezentat și lansat mai multe cărți de poezie, proză, eseu și monografie. Unul dintre participanții care au dinamizat acea manifestare culturală a fost domnul Nicolae Băciuț, cunoscut om de cultură și poet mureșan, un mare iubitor și promotor de cultură autentică. La despărțire ne-a urat numai bine și revedere grabnică.
Ultima urare s-a împlinit mai repede decât ne așteptam. A sosit invitația de a participa la tabăra cultural-artistică și de creație „Baladele verii”, organizată de Biblioteca Municipală „Petru Maior”, Reghin, ASTRA Mureș, Direcția Județeană de Cultură Mureș, unde director este editorul și poetul Nicolae Băciuț. La manifestările taberei au fost invitați scriitori și oameni de cultură din județele Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud. Din județul Covasna au fost invitați trei reprezentanți ai culturii covăsnene: Luminița Cornea, o mare iubitoare și promotoare de cultură, Mihaela Aionesei, o poetă în plină afirmare și Alexandru Surdu, profesor-cercetător.
Tabăra s-a desfășurat în localitatea Gledin din județul Bistrița-Năsăud în perioada 24-28 iulie 2013. Locul care a găzduit tabăra a fost Centrul Cultural-Creștin „Sfântul Pahomie”, un sfânt ce-și trage seva din Gledin. În cinstea acestuia, locuitorii, conduși de parohul ortodox Ioan Titieni din Gledin, un om vrednic și de toată stima, au construit un centru creștinesc și cultural cu numele sfântului amintit anterior. Acest loc oferă găzduire pentru numeroase activități culturale și cu caracter religios. Gledin este sat în județul Bistrița-Năsăud, în comuna Monor, la 30 de kilometri de Reghin. Tabăra a avut trei secțiuni: pictură de icoane pe sticlă, creație literară și terapii alternative. Alături de acestea au avut loc alte activități înălțătoare de suflet și spirit: lansări de carte, recitări de poezie, recitaluri folck, spectacole de cântece și dansuri populare etc.
Onorant pentru participanții din județul Covasna a fost momentul când s-au acordat premiile secțiunii de creație „Credo”, în cadrul căruia s-au premiat cu diplome cărțile valoroase publicate în anul 2013 de către autorii din județele participante. Printre cei premiați s-au aflat și covăsnenii aflați în tabără. Astfel poetul și editorul Nicolae Băciuț a premiat pe Luminița Cornea, pentru recenta sa apariție editorială cu simbolicul titlu: „În lumina munților. Fragmente de spiritualitate românească”, pe Mihaela Aionesei, pentru ultima sa plachetă de versuri intitulată sugestiv: „Anotimpul (i)legal lumina”și pe Alexandru Surdu, pentru cartea sa despre marele mitropolit Nicolae Colan, de la a cărui naștere se împlinesc 120 de ani, intitulată: „Publicistica Mitropolitului Nicolae Colan”. Aceste premii simbolice sunt dovada vie a faptului că literatură și cultură autentică se face și pe plaiuri covăsnene, ea fiind reprezentată cu cinste în orice manifestare de gen. Ideea e dacă o și punem în valoare cum se cuvine. Oare o asemenea tabără ca cea din Gledin nu s-ar putea organiza și în județul Covasna? Locuri frumoase care să găzduiască o tabără de creație avem, oameni de cultură și de litere sunt în județ. Oare ce ne lipsește?
Aceste rânduri nu se pot încheia fără a mulțumi încă odată organizatorilor taberei „Baladele verii” de la Gledin: domnului Nicolae Băciuț, un promotor de talente și cultură, și, în special, doamnei Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii din Reghin, o sufletistă fără de margini, care n-avea stare, dorind ca totul să iasă bine. Dar peste toate, mulțumuri speciale gospodarilor din Gledin (mulți au fost gazde oaspeților), niște oameni la locul lor, harnici, gospodari și mari iubitori de oameni.
Deși se fac multe valuri la diverse acte de plagiat, ar fi frumos să „plagiem” o asemenea tabără în care să se întâlnească și să creeze împreună oameni de litere și cultură din județ și din alte zone!
Alex. Surdu