În cadrul proiectului „Tabăra de cultură şi civilizaţie românească”,  timp de o săptămână, în perioada 24-31 iulie, un grup de 19 elevi însoţiţi de 3 cadre didactice din raionul Cahul, Republica Moldova, au fost oaspeţi pe meleaguri covăsnene.  Aşa cum ne-a mărturisit doamna Doina Focşa, preşedinta Despărţământului  ASTRA „Iulia Haşdeu” din Cahul,  invitaţia de a participa la această tabără a venit din partea reprezentanţilor Despărţământului ASTRA „Buzăul Ardelean” din Vama Buzăului. Potrivit acesteia, pe parcursul zilelor petrecute în Zona Buzaielor, unde au fost cazaţi la Palatul Copiilor din Întorsura Buzăului,  au efectuat vizite la şcolile din Vama Buzăului, Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului, la bisericile şi mănăstirile din aceste localităţi. Totodată, elevii şi profesorii din Cahul au făcut excursii în Sfântu Gheorghe şi în staţiunea Covasna, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Mare (unde au fost cazaţi timp de 2 zile)  dar au făcut şi drumeţii în împrejurimi, pe muntele Ciucaş, la Cascada Urlătoarea precum  şi un tur al Braşovului. „Facem acest lucru (vizite în România-n.red)  de mulţi ani şi ne străduim să aducem  mereu alţi copii. Unii au fost de 2-3 ori;  vin şi se întorc la Cahul cu altă impresie despre România” ne-a mărturisit Doina Focşa care, alături de colega sa Galina Boşcov, ne-au spus cu emoţie şi multă bucurie că prin toate locurile prin care au trecut  au fost primiţi cu braţele deschise şi cu sufletul cald  de „fraţi români” care  le-au oferit toată ospitalitatea lor.

O rugă pentru toţi românii

Ca semn de mulţumire, Galina Boscov, vicepreşedintă a  Despărţământului  ASTRA „Iulia Haşdeu”  a ţinut să adreseze celor ce i-au primit cu toată căldura inimii lor, o mulţimire pe care  a scris-o pe  o foaie de hârtie, şi pe care m-a rugat să o public în materialul meu: „O rugăciune înalţ Doamne, până la cer, şi te împlor  să laşi  „o ploaie de noroc” şi binecuvântare pentru a reuşi să-şi înscrie destinul aşa cum le este hărăzit. Răsplăteşte Doamne  omenia, cumsecădenia lor, ţine-le sufletul şi vorba dulce, pentru a ne  „împărtăţi şi noi din această comoară!  O rugă în noapte şi în zi pentru toţi românii.”

În faţa copiilor şi a cadrelor didactice din Republica Moldova, primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a  susţinut că  românii de pe o parte şi alta a Prutului  „tot la acelaşi sens al istoriei tragem”. „Istoria înseamnă o piramidă a sângelui şi a fiinţei. Nu e uşor, dar o putem face cu o singură condiţie: să asumăm ideea de destin al neamului: suntem români, şi vorba lui Brâncoveanu: mori în legea ta! (…)   a spus profesorul de istorie Leca Băncilă.

Parteneriat  între românii de pe ambele braţe ale Prutului

În cadrul vizitei pe care au realizat-o  în Zona Buzaielor, conducerea  Despărţământului ASTRA „Buzăul Ardelean” din Vama Buzăului reprezentată  de doamna Corina Bărăgan Sporea, preşedinte, şi prof. Radu Iosif, vicepreşedinte,  şi cea a Despărţământului  ASTRA  „Iulia Haşdeu” din Cahul, prin preşedinta Doina Focşa, şi-au manifestat dorinţa  de a  încheia un parteneriat  trainic, de lungă durată,  în cadrul căruia să fie  desfăşurate  multe activităţi culturale care să aibă drept scop  păstrarea identităţii noastre de români. „De fiecare dată când venim în România  zicem: de acasă,  am venit acasă!” a spus Doina Focşa.

Plecăm cu munţii în suflet

Parte dintre  copiii din Cahul  care au petrecut zile frumoase pe meleaguri covăsnene se aflau pentru prima dată în România, unii mai norocoşi  au venit pentru a doua sau a treia oară. Una dintre fete a spus, cu sfială, că niciodată nu s-a  gândit că va ajunge în România unde au fost primiţi cu atâta căldură şi unde au  găsit locuri atât de frumoase. O altă colegă, elevă în clasa a VI-a,  a  menţionat că  i-au plăcut foarte mult munţii (parcă i-ar lua acasă),  locurile, mănăstirile şi bisericile pe care le-a vizitat, şi speră că la anul va avea posibilitatea să mai petreacă momente minunate, alături de fraţii din România.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail