Comenius este prima componentă a „Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii” (www.llp-ro.ro.), care se adresează tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat și private și sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație.
Iștoc Romeo, prof. înv. primar la Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” Belin, este beneficiarul unui astfel de grant, pin intermediul căruia a participat la cursul de formare Eurodidaweb – Utilizarea Internetului și a instrumentelor multimedia în procesul instructiv-educativ, desfășurat la Roma, Italia, în perioada 15 – 19 iulie 2013, instituția organizatoare fiind F.C. „Europaclub” LIDS „Sapienza” University – Roma, reprezentată prin prof. Alberto Pigliacelli. Valoarea grantului a fost de 1750 Euro și a fost făcută din fonduri UE, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educaţiei si Formării Profesionale.
Stagiul de formare s-a desfășurat în limba engleză, pe parcursul a 5 zile, în sala de informatică a Universităţii „Sapienza”, dotată cu tehnologie de ultimă generaţie Uni Labs/Digilab (Via dei Volsci, 122) și a avut ca formator pe prof. Stefano Lariccia. Astfel, cei 29 de participanți (17 din România, 3 din Irlanda, 2 din Cehia, 2 din Spania, 1 din Grecia și 4 din Turcia) au avut ocazia să afle noi informații despre istoria și evoluția aplicațiilor web, selectarea și utilizarea celor mai potrivite instrumente multimedia pentru crearea unei pagini web.
Cursul a fost organizat în două module, unul teoretic și unul practic. Primul modul a vizat istoria si evoluția aplicațiilor web și a avut următoarele obiective: a) alegerea tehnologiei potrivite: metode vechi și/ sau noi; limbaje vechi și/sau noi; b) organizarea infrastructurii unui server, selectarea şi utilizarea instrumentelor hardware şi software potrivite pentru crearea unor pagini web; utilizarea elementelor hipermedia. Cel de-al doilea modul a implicat punerea în practică a teoriei și a urmărit: a) folosirea metodelor, limbajelor şi instrumentelor pentru a crea o pagină web; b) administrarea documentelor; c) organizarea şi administrarea profilelor utilizatorilor, drepturile utilizatorilor, d) oferirea de feedback utilizatorilor. O serie de instrumente utile se pot găsi accesând: http://lastpass.com; http://www.cmsmatrix.org; http://www.xmarks.com.
Cursanții au avut posibilitatea de a-și prezenta și promova țara, localitatea de proveniență, unitatea de învățământ, statutul profesional prin intermediul unei sesiuni organizate în acest sens. S-a discutat despre LMS Moodle, despre Web-learning; Web-learning vs. e-learning; utilizarea platformei Plone, toate acestea materializându-se în crearea unei pagini web pentru fiecare unitate de învățământ în parte.
Pe parcursul unei saptămâni de lucru s-au stabilit legături eficiente între participanţi, relaţii de colaborare în scopul realizării de parteneriate şcolare internaţionale, totul desfăşurându-se într-un mediu de lucru stimulativ și creativ.
Finalul stagiului de formare a presupus acordarea unui Certificat de participare fiecărui cursant și a Certificatului de mobilitate Europass. Mai multe detalii despre cursul de formare Eurodidaweb, activitățile desfășurate și alte informații se pot găsi pe site-ul școlii, www.belincv.info, secțiunea Proiecte.