Consiliul local Sfântu Gheorghe a selectat un număr de 47 de proiecte depuse de mai multe organizaţii non-guvernamentale, ce vor fi finanţate în al doilea semestru din acest an cu peste 100.000 de lei.
Proiectele au fost împărţite în trei categorii – proiectele culturale vor primi peste 80.000 de lei, iar cele multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti, câte 10.000 fiecare.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Primăriei, la capitolul proiecte culturale vor fi finanţate 37 de proiecte, iar cea mai mare sumă, 8.000 de lei, a obţinut-o fanfara „Kovacs Andras” din Reci pentru concertele pe care le susţine în această vară în parcul central din Sfântu Gheorghe. Cei 20.000 de lei alocaţi în total proiectelor multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti se vor împărţi între zece organizaţii nonguvernamentale. Printre acestea se numără asociaţia „Virtutea secuiască” care a primit bani pentru reînvierea şi păstrarea tradiţiilor regimentului de husari secui, dar şi asociaţia „Clubul tinerilor din Sfântu Gheorghe” pentru proiectul „Dincolo de zid” în care vor fi implicaţi copiii romi din Cartierul Orko.
Consiliul local va mai finanţa schimburi de experienţă între elevi din Sfântu Gheorghe şi localităţi din Ungaria, spectacole de teatru, seri de dansuri populare, concerte simfonice şi corale, expoziţii, festivaluri, concursuri, tabere de folclor şi publicarea unor reviste şi cărţi.
Din cei peste 100.000 de lei destinaţi finanţării proiectelor, asociaţiile româneşti au primit doar 14.000 de lei pentru derularea a nouă proiecte. Acestea sunt Fundaţia „Mihai Viteazul” pentru organizarea celei de-a 23-a ediţii a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, Asociaţia de tineret „Ecou” pentru seria de concerte „Seri albastre” şi a festivalului „Povestea din Ajun”, asociaţia „Colegiul Naţional Mihai Viteazul” pentru zilele liceului, Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” pentru Zilele „Nicolae Colan” şi sesiunea ştiinţifică „Românii din Sud-Estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizaţie” şi asociaţia „Şcoala Constantin Brâncuşi” pentru un proiect etnografic şi folcloric, o expoziţie de gastronomie şi un schimb cultural internaţional.
În primul semestru din acest an, Consiliul local a alocat 160.000 de lei pentru finanţarea a peste 100 de proiecte culturale şi de tineret iniţiate de organizaţii nonguvernamentale din municipiu, din care ONG româneşti au primit împreună doar 15.000 de lei.
În luna februarie asociaţia de tineret „Ecou” a contestat oficial modul care au fost alocaţi banii pentru proiecte, iar ulterior a refuzat finanţarea alocată pe considerentul că sumele sunt derizorii comparativ cu cele solicitate. O lună mai târziu, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu modul în care Consiliul local Sfântu Gheorghe a alocat fondurile, arătând că au fost favorizate proiectele ce promovează cultura maghiară.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES