Redeschiderea Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Horia Radu” de la Vâlcele, preconizată să se realizele conform promisii făcute în cursul lunii iunie a.c. de către ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu, care ar însemna întoarcerea în respectiva locaţie a bolnavilor care, în prezent, sunt internaţi la Spitalul din Întorsura Buzăului, necesită găsirea unor soluţii de finanţare a celui din urmă, din partea autorităţilor locale ale oraşului.
În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri, primarul Leca Băncilă a declarat că înţelege dorinţa bolnavilor ce suferă de distrofie musculară de-a se întoarce la Vâlcele, şi nu se poate opune cuiva care doreşte ceva. Ceea ce nu înţelege, însă, potrivit declaraţiei sale, şi-şi pune aceeaşi întrebare, de ani de zile: De ce a fost nevoie să se construiască, la Întorsura Buzăului, un spital atât de mare? „Nu era nevoie de un spital atât de mare, deoarece nu ne îmbolnăvim toţi în acelaşi timp. Dacă era de vreo 25-30 de paturi, era suficient. Fără discuţie, serviciul medical în zonă e necesar. Problema, însă, este cum să-l ţinem în viaţă” a spus Leca Băncilă.
Găsim rezolvare, sunt soluţii
Acesta a precizat că, în cursul anului trecut, primăria a încheiat un contract cu o firmă de specialitate care administrează spitalele din Timişoara, de la care a solicitat expertiza cu privire la ce s-ar putea face cu această unitate spitalicească.
Edilul ne-a spus că odată cu relocarea bolnavilor de distrofie musculară la Vâlcele, „va ţine” cele trei secţii de care este nevoie în zonă: interne, pediatrie şi maternitate. Potrivit primarului Leca Băncilă, dacă ar găsi înţelegere la ceilalţi primari din comunele învecinate, din cele 1,5 milioane de lei de care spitalul are nevoie pentru a funcţiona în condiţii bune, s-ar putea deconta în jur de 50.000 lei cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Covasna. Diferenţa de bani, în opinia primarului, ar putea fi acoperită din venitul obţinut de autoritatea locală din suprafaţa de 2000 de ha de pădure pe care o deţine. „Găsim rezolvare, sunt soluţii! Până la urmă asta este realitatea, nu umblăm cu poezii, ci trebuie să punem banii pe masă” a susţinut Leca Băncilă, care, consideră că actualii guvernanţi „vor să ducă înapoi, la Vâlcele, nu spitalul, ci brandul” .
Mă iau la trântă cu Ministerul Sănătăţii
Primarul oraşului Întorsura Buzăului şi-a exprimat mâhnirea legată de modul în care, de ani de zile este cheltuit banul public. Acesta e de părere că la momentul în care s-a început construcţia Spitalului din localitate cu bani de la Guvern, adică ai nostri, ai tuturor, cei ce au luat acestă decizie trebuiau să ia în calcul de ce cheltuiesc pe această clădire care „a mâncat 4 spre 5 milioane de euro”. „Iarăşi discutăm despre ideea de respect faţă de banul public. Când au plecat cu construcţia spitalului trebuiau să vadă de ce îl fac. Pe ideea asta, chiar mă iau la trântă cu Ministerul Sănătăţii. Pentru că s-au rispit bani, şi aici este drama noastră în ultimii 20 de ani, în amatorismul politic” a conchis Leca Băncilă.
Maria Graur