Aflată la terminarea sezonului competiţional la înot, Asociaţia Club Sportiv Ciprian Sfântu Gheorghe trage linie şi îşi face „bilanţul”. Antrenorul acestui club, domnul Ciprian Grosu, prezintă ce a însemnat pentru el şi sportivii săi această perioadă.

,,A fost un an plin pentru noi, un an aşa cum ni l-am propus, cu obiective îndrăzneţe pe care le-am îndeplinit, un an CSG. Deşi iniţialele C.S.G. vin de la ,,Ciprian Sfântu Gheorghe”, aş putea face cu mândrie o descriere în trei cuvinte a clubului, a mea şi a sportivilor mei, a activităţii, progresului şi succesului acestui an competiţional: Concentrare, Seriozitate, Glorie.

Din  martie, când am avut prima competiţie din acest an, şi până acum în iulie când s-au terminat Campionatele Naţionale de Juniori II, avem în palmares un total de 39 medalii dobândite, din care: 6 obţinute la  Campionate Naţionale de copii şi juniori II ( 1 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz), restul de 33 sunt de la competiţii sportive naţionale şi internaţionale.

Este adevărat că antrenorul este un promotor al valorilor,  cel care trebuie să menţină nivelul maxim de interes şi motivaţie profesională, că de el depinde în primul rând îmbinarea şi utilizarea cunoştinţelor, aptitudinilor şi deprinderilor pentru obţinerea rezultatelor în sportul de performanţă, într-un cuvânt pionul principal, dar aş vrea să îmi mai remarc încă o dată sportivii şi medaliile care au adus întregii comunităţi momente de bucurie şi fericire atunci când au urcat cu onoare treptele podiumurilor: Artene Maria Raluca, 10 ani,  – 7 medalii  – Campioană Naţională, proba 50m spate ;Tompa Gyorgy Kadosa, 13 ani, – 11 medalii  -Dublu Vicecampion Naţional, probele 50 şi 100m bras; Hermenean Ioana, 13 ani, – 9 medalii, Vicecampioană Naţională, proba 50m craul; Todoran Ioana, 13 ani, – 5 medalii, Vicecampioană Naţională, proba 50m spate

Dovada de ambiţie şi dorinţă de mai mult şi mai bine  au aratat şi înotătorii care au cucerit podiumuri doar la concursuri naţionale, dar care, cu mândrie, au reprezentat Sfântu Gheorghe: Becze Zeteny Benedek, 9 ani, 2 medalii (locul I); Todoran Marina, 7 ani, 2 medalii (locul I); Mihaly Zsolt Hunor,  13 ani, 2 medalii (locul II şi III); Seceleanu Iustin, 9 ani, 1 medalie ( locul II)

Pentru mine, sunt nişte rezultate extraordinare, care au fost obţinute cu mult efort, cu o muncă asiduă, cu o colaborare şi comunicare sudate între mine şi sportivi, dar şi cu sprijinul şi înţelegerea părinţilor. Este un efort atât fizic cât şi financiar şi din partea acestora.A contat enorm să ne fie alături, să îşi îndrume şi sprijine proprii copii.

Pentru că am beneficiat de o susţinere financiară mai mare din partea Consiliului Judeţean  dar şi a Consiliului Local, pentru că au crezut în noi și au acordat ,,credit performaței” la înot crezând  în mine şi aceşti copii,  ne-am asumat responsabilitatea şi am luat hotărârea că trebuie să demonstrăm celor două instituţii că au făcut alegerea potrivită. Astfel am renunţat la numărul mai mare de participări la competiţii naţionale şi una din deplasările în strainătate pe care ni le propusesem, folosind fondurile alocate clubului prin participarea la toate Campionatele Naţionale care s-au desfăşurat. Rezultatele, cred eu au fost pe măsură.

Fără lipsă de modestie şi având în vedere că suntem singurul club de înot din judeţ care facem şi performanţă, consider aceşti copii adevăraţi ,,ambasadori” ai Judeţului Covasna şi Municipiului Sfântu Gheorghe la înotul de performanţă.

Tot anul acesta, mai exact la ultimul Campionat Naţional din iulie, una din sportivele clubului, recomandată de mine pentru performanţele obţinute, firmei JAKED, a fost sponsorizată de aceasta cu un costum competițional, de înaltă calitate, folosit de înotători participanți la Jocurile Olimpice 2012.

Aşa cum s-a putut citi în presă din declaraţiile d-lui director adjunct George Carcadia, este adevărat că am avut discuţii cu C.S.M. referitor la înfiinţarea unei secţii de înot de performanţă. Acum, am ajuns la juniori şi putem participa şi la Campionate Naţionale de Juniori I şi Seniori, însă discutăm de performanţă la nivel înalt, ceea ce implică resurse financiare mai serioase, o solicitare de efort ridicată, pregătire si cantonamente riguroase. Specific toate acestea pentru că, deşi mă repet, nici ca să ajungem la performanţele de până acum nu a fost un drum uşor. Sunt copii care fac naveta de la Întorsura Buzăului, zilnic, pentru a veni la antrenamente. Pentru performanţa la nivel înalt, alături de seniori şi în competiţii internaţionale, esenţială  este efectuarea a două antrenamente zilnic. Pe lângă faptul că cei care nu sunt din oraş nu şi le vor putea permite datorită navetei, va interveni şi costul dublu/zilnic pentru intrarea la bazin. Eu, personal, am încercat în nenumărate rânduri să obţin gratuitate și culoar liber măcar pentru sportivii de performanţă, dar nu am reuşit nici până acum. Sunt cluburi în ţară cărora le este facilitat acest lucru, chiar în bazine olimpice la standarde cu mult ridicate faţă de al nostru,  şi asta numai că participă la competiţii, unii poate nici măcar nu aduc performanţă. Pentru mine şi sportivi mei, poate că şi acesta a fost un imbold de a merge mai departe, de a munci şi mai mult şi de a avea satisfacţii şi împliniri sufleteşti cu care ne mândrim. Probabil că antrenorii sau sportivii care fac cu pasiune acest lucru şi publicul care cunoaşte şi căruia îi place sportul, competiţia în sine, înțeleg cu adevărat ceea ce spun. Discuţia cu CSM, din punctul meu de vedere, rămâne deschisă, momentan, nu am concretizat nimic.

Pentru perspective, Club Sportiv Ciprian își propune să continue cu participarea la toate Campionatele Naționale unde, cel puțin să ne menținem titlurile de campion și vicecampioni obținute anul acesta.

Vizăm integrarea sportivilor în lotul național, prin atingerea baremurile impuse de Federația Romînă de Natație și Pentatlon modern, unde suntem afiliați, pentru ca sportivii mei să se familiarizeze cu nivelul performanței la seniori.

Mai avem ,,Cupa Sprint”- ediția a III a, care va avea loc în luna octombrie a.c., unde Club Sportiv Ciprian are calitatea de organizator.Am început deja pregătirile, pentru că organizarea acesteia constituie un proiect îndrazneț pentru noi, având în vedere condițiile de desfășurare raportate la numărul de participanți.

Din august intrăm în vacanță, pentru o lună, după care sper să revenim în forță cu antrenamentele în aceeași ,,formație”, cu noi proiecte. Mulțumesc încă o dată Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe care ne-au fost parteneri în drumul spre performanță, tuturor celor care ne-au urmărit și pe care i-am simțit aproape și nu în ultimul rând dumneavoastră, presei, care a-ți prezentat clubul, sportivii și pe mine cu atâta căldură și profesionalism.

Ciprian  GROSU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail