Primăria Sfântu Gheorghe a lansat ieri campania comunitară „Oraş în construcţie”, prin intermediul căreia îşi propune să informeze cetăţenii cu privire la lucrările de infrastructură ce se vor finaliza până în anul 2015, dar şi să facă mai „suportabil” disconfortul pricinuit de aceste lucrări.
Primarul Antal Arpad a declarant ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ora actuală pe raza municipiului sunt deschise mai multe fronturi de lucru, efectuându-se fie lucrări de modernizare a reţelei de apă şi canalizare, fie a reţelei de iluminat stradal, fie de reparaţii la drumuri şi trotuare. Antal Arpad a explicat că motivul pentru care aceste lucrări se desfăşoară simultan nu îl reprezintă lipsa de viziune şi coordonare, ci timpul scurt rămas la dispoziţie pentru finalizarea lor.
„Motivul principal pentru care am deschis mai multe fronturi de lucru este că până pe data de 31 iulie 2015 trebuie decontate toate lucrările finanţate din fonduri europene. Municipiul Sfântu Gheorghe a câştigat foarte multe proiecte, dar procedurile au fost extrem de lungi, de 3-4 ani şi, practic, ne-a mai rămas la dispoziţie foarte puţin timp, aproape 2 ani ca să le finalizăm (…) Am deschis mai multe fronturi de lucru nu pentru că nu există viziune, ci pentru ca banii să nu se piardă. E vorba de zeci de milioane de euro”, a spus Antal Arpad. Acesta a mai adăugat că campania „Oraş în construcţie” a fost lansată tocmai pentru a explica cetăţenilor acest lucru şi a obţine „empatia, răbdarea şi înţelegerea” lor. Primarul a mai adăugat că în cei 550 de ani de existenţă a oraşului niciodată nu au avut loc lucrări de infrastructură atât de ample ca cele din prezent.
Pentru a sensibiliza cetăţenii şi pentru a-i determina să tolereze disconfortul creat de săpăturile din oraş, în luna august vor fi postate afişe şi va fi lansat un concurs de fotografii. De asemenea, pe 12 străzi cetăţenii vor putea întâlni „statui vii” întruchipate de actorii teatrului „Osono” şi elevii secţiei de artă dramatică de la Liceul de artă din Sfântu Gheorghe.
„Vrem să compensăm aceste mici neplăceri, să sensibilizăm locuitorii şi să creăm o altă perspectivă asupra acestor lucrări, (…) să înţeleagă că este o fază tranzitorie şi că la finalizarea lor vor avea parte de îmbunătăţiri semnificative”, a spus Knop Ildiko, coordonatorul Biroului de comunicare şi imagine a Primăriei Sfântu Gheorghe.
Organizatorii concursului le propun cetăţenilor să captureze imagini atât cu „statuile vii”, cât şi secvenţe din timpul lucrărilor efectuate pe şantierele din oraş. Ulterior acestea vor fi reunite într-o expoziţie pe panourile city-light aflate în zona centrală.
Numai pentru modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare a municipiului Sfântu Gheorghe se vor investi peste 23 de milioane de lei. Proiectul este finanţat prin Fondul European de Coeziune POS Mediu şi vizează reabilitarea reţelei de apă potabilă pe 40 de străzi, respectiv pe o lungime totală de aproape 24.000 de metri, lucrări de extindere a reţelei de alimentare pe alte 14 străzi însumând peste 6.600 de metri, precum şi extinderea reţelei de canalizare pe 21 de străzi, adică pe 12.000 de metri.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES