În septembrie, la Sfântu Gheorghe va avea loc festivalul de artă contemporană PulszArt”.

 Evenimentul va fi organizat în perioada 5-8 septembrie (a.c.), de către Consiliul Tinerilor din Sfântu Gheorghe (SZIT) şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, reprezentanta Biroului de Imagine al Primăriei municipiului, Knop Ildikó, a menţionat faptul că acest festival  reprezintă punctul de  întâlnire al „anilor tematici” din cadrul programului „Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc”.

Locuitorii orașului și nu numai, vor putea lua parte la mai multe spectacole deosebite. Organizatorii vor încerca să aducă producții artistice, spectacole importante și personalități din lumea artei, la Sfântu Gheorghe. După cum sugerează și numele festivalului – „PulszArt”- acest eveniment încearcă „să ia pulsul” vieții artistice.  Și, fiindcă acest an a fost declarat „Anul sunetului și al cuvântului”,  reprezentanta Biroului de Imagine al Primăriei a precizat că și festivalul „PulszArt” se va axa mai mult pe muzică și literatură.

Ca urmare, potrivit organizatorilor, la festivalul  PulzArt  vor fi prezente  mai multe producţii care îmbină muzica şi literatura. O astfel de producţie  este serata lui Grecsó Krisztián, Dés László şi Dés András – „Mellettem elférsz” (Ai loc lângă mâne) din Ungaria. Acesata este o serată a convieţuirii literaturii şi a muzicii, despre tradiţii, familie, secrete, cuvinte şi muzică. În cadrul Festivalului PulzArt vor urca pe scenă, împreună, poetul din Ungaria Háy János alături de  Beck Zoltán, omul de bază al formaţiei 30Y din Pécs, Ungaria.

 Filip şi Matei Florian aduc  „Băiuţeii” la Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe vor fi prezenţi şi  fraţii Filip şi Matei Florian, unii dintre cei mai apreciaţi scriitori ai  literaturii  contemporane  româneşti. Romanul lor comun „Băiuţeii” este o carte despre copilărie şi inocenţa ei, despre prietenie şi fotbal, dar, mai ales, despre universul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, aşteptările şi dezamăgirile lui. Acest roman a fost oferit mai multor sute de elevi, în cadrul programului „La drum cu lectură”. În cadrul întâlnirii scriitor – cititor, interlocutorul  fraţilor Filip şi Matei Florian va fi Karácsonyi Zsolt, cel care a tradus în limba maghiară una din cărţile lui Florian Filip.

Un alt invitat al festivalului de artă contemporană va fi poetul Szálinger Balázs din Ungaria. Anul trecut, opera lui „Köztársaság” a câştigat premiul pentru cea mai bună dramă din Ungaria, spectacol care a avut premiera la Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc. Totodată,  la Sfântu Gheorghe va fi prezentă şi Karafiáth Orsolya,  o scriitoarea din Ungaria cu o personalitate colorată  care se autodefineşte, cu o simplitate nobilă, demon al culturii.

Alexandru Tomescu la PulzArt

La festivalul de la Sfântu Gheorghe, din prima lunii a toamnei, publicul covăsnean va avea ocazia să-l urmărească pe violonistul Alexandru Tomescu, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din anul 1985, acesta a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Pentru măiestria interpretării sale, violonistului  Alexandru Tomescu i-a fost acordat privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care a fost, mulţi ani de zile,  în posesia muzicianului Ion Voicu.

Pe scena „PulszArt” va urca şi violonistul Lajkó Félix din Voivodina, Serbia, ce este cunoscut publicului din Sfântu Gheorghe, deoarece  a mai concertat în faţa acestuia. Artistul  va cânta cu orchestra lui şi la ţiteră, un instrument muzical cu coarde ciupite, de origine foarte veche, fiind intrebuinţat de Eschil în  spectacolele tragice din Grecia Antică.

Iubitorii muzicii de jazz vor avea posibilitatea să-i urmărească pe polonezii Mikrokolektyw, un trompestist şi un toboşar care formează un duo de excepţie. Inspirându-se din avangarda din Chicago, aceştia reprezintă viitorul jazz-ului,  conform criticilor de specialitate. După 60 de ani, Mikrokolektyw a fost prima trupă europeană căreia legendara Delmark Records din Chicago le-a dat posibilitatea să înregistreze un disc. Anul acesta, în luna februarie le-a apărut cel de-al treilea album, la Delmark.

 Muzică reggae, hiphop, rock, fun… şi dans

Organizatorii au declarat că  programul muzical cuprinde şi ritmuri reggae, hiphop, rock, fun şi elemente ale muzicii de dans electronice, în producţia lui Irie Maffia din Ungaria. După formarea trupei în 1995, ea a devenit una din cele mai bune formaţii de concert din Ungaria, printre membrii trupei fiind cunoscută cântăreaţa Sena, de origine ganezo–ungară. La Sfântu Gheorghe va concerta şi Formaţia The Qualitons, tot din Ungaria, formaţie care cântă muzică soul-beat psihedelică. Muzica lor ce are  la bază lumea muzicală a anilor ’60 şi ’70, insoţită de  instrumente muzicale autentice, este considerată unică în lumea muzicii maghiare.

La Sfântu Gheorghe va fi prezentat spectacolul „InTime”, o producţie a  dansatorilor francezi şi maghiari  care a fost prezentată în multe ţări ale Europei, printre care şi România.  Publicul va avea posibilitatea să-l urmărească pe Frenák Pál, cunoscut în întreaga Europă a teatrului de dans contemporan. Prin mişcările lui dinamice şi  printr-o nouă sensibilitate, dincolo de mesajele verbale ca şi formă de exprimare, Frenák Pál a adus, într-un mod radical, un nou stil în lumea dansului .

Reprezentanta Biroului de Imagine al Primăriei municipiului, Knop Ildikó, a declarant că din oferta de programe culturale ale Festivalului PulzArt nu va lipsi nici arta plastică. La Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană „Magma” va fi deschisă expoziţia intitulată „Imaginea Lumii – Memorie – Reconstrucţie” a lui Antik Sándor, artist plastic şi profesor universitar. La Ceainăria Tein se va prezenta Grupul de Creaţie Lacóka (Sipos Gaudi Tünde, Hosszú Zoltán, Nicu Barb, Éltes Barna, Madaras Péter), în timp ce la Casa cu Arcade va fi deschisă expoziţia artistei fotograf Barabás Zsuzsa. În timpul festivalului vor fi organizate şi workshop-uri, de dans contemporan şi de artă vizuală,  precum şi multe alte programe artistice.

Printre partenerii evenimentului se numără mai multe instituții locale şi centrale precum: Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Teatrul „Tamási Áron”, Ansamblul de Dansuri Háromszék, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană „Magma”, Uniunea Artiştilor Plastici din România – filiala Sfântu Gheorghe, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, Ceainăria Tein, Kónya et Kónya Ponopol şi Uniunea Scriitorilor din Ungaria.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail