Contabilizând realizările din primul semestru al anului în curs, reprezentanţii Sistemului  de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna pot spune că, deşi criza financiară încă le mai crează probleme, în acest interval de timp au reuşit să efectueze lucrări importante în acest domeniu, pe diferite cursuri de apă  din  judeţul nostru. Dintre acestea pot fi amintite  lucrările  de consolidări vegetative efectuate  pe Râul Negru (L-320 m) în satul Imeni, pe Râul Olt (L-190 m) în zona Baraolt precum şi în aval de podul din  Ilieni (L-30 m), pe pârâul Covasna (L-260m), în aval de localitatea  Pachia dar şi  pe pârâul  Căpeni (L-100m). De asemenea, a fost efectuată o consolidare de mal cu plăci de beton recuperate din demolări, pe lungimea de 70 metri a malulului stâng a Râului Negru,  în localitatea Lunga.

Potrivit reprezentantului Biroului de presă al SGA Covasna, Kerestély Csaba, un alt gen de lucrări  importante pentru asigurarea secţiunii de scurgere îl reprezintă decolmatările şi recalibrările. În primele şase luni din an, astfel de lucrări au fost realizate  pe Râul Negru în zona Imeni – Hătuica (2400 mc), în zona Ojdula-Catalina (3500 mc), pe pârâul Lutoasa, amonte de conflueţa cu  pârâul  Estelnic (364 mc), pe pârâul Estelnic în zona Săsăuşi-Belani (1697 mc)  şi pe pârâul  Breţcu aval de localitatea Breţcu (1000 mc).

Kerestély Csaba a menţionat că o categorie de lucrări cu o importanţă deosebită din punct de vedere al apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor şi a obiectivelor social-economice îl reprezintă aducerea la cota proiectată a digurilor care se tasează în timp. Astfel de lucrări au fost efectuate  pe  lungimea de câte  2 km pe pârâul Păpăuţi, pe Râul Olt precum şi  pe malul stâng al pârâului Căpeni,  în zona localităţii Căpeni. Lucrări ce necesită un aport important de forţa de muncă sunt defrişările şi cosirile de vegetaţie. Am realizat defrişări manuale pe pâraiele Estelnic,  Lutoasa, Pădureni,  Salciilor, Saciova, Olt, Lisnău, Vâlcele, Valea Crişului, Debren şi Tărlung, care  totalizează o suprafaţă de 1016 ari, şi cosiri pe lucrările hidrotehnice de apărare,  ce însumează suprafaţa de  65 ha” a adăugat Kerestély Csaba.

În bazinul hidrografic al Râului Olt, de pe teritoriul judeţului Covasna,  Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna are în administrare 1361 km râuri, 452 km de diguri, 134 km albii regularizate şi 87 km consolidări de mal. Pentru buna funcţionare a acestora sunt necesare lucrări de întreţinere şi reparaţii, care se realizează prin planul de gospodărire a apelor anual. Finanţarea acestor lucrări se realizează din fonduri proprii ale Administratiei Naţionale Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Olt de care aparţine şi SGA Covasna.

 

M.G.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail