Centrul de tratament balnear din localitatea Hătuica, inaugurat în urmă cu aproape doi ani,  a fost deschis, în sfârşit, publicului larg. Deschiderea oficială a avut loc luni, înainte de masă, în prezenţa autorităţilor locale şi a localnicilor. Luni, intrarea în complex a fost gratuită, iar începând de ieri pacienţii pot beneficia de tratamente, contra cost,  pe bază de prescripţie medicală.
Centrul de tratament a fost inaugurat în decembrie 2010, în prezenţa fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, într-un loc unde a funcţionat una dintre cele mai vechi băi tradiţionale ale judeţului Covasna. Valoarea investiţiei a fost de 2,6 milioane lei, din care suma de 1,5 milioane lei a fost asigurată  de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, 900.000 lei au provenit de la Consiliul Local Catalina, iar restul de 2,67 milioane lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Covasna. „Fostul Guvern a blocat  posturile, deci nu am  putut angaja personal, pentru funcţionarea  bazei de tratament fiind nevoie de  cel puţin  şase oameni. În plus, s-a întârziat şi cu avizarea autorizaţiilor de la Bucureşti” a spus Tusa Levente, primarul comunei Catalina, cu ocazia deschiderii oficiale a centrului de tratament.
Pentru ieşirea din acest impas, Consiliul Judeţean Covasna a înfiinţat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aquasic, cu participarea localităţilor Belin, Vâlcele, Malnaş, Bodoc şi Catalina, unde există astfel de centre de tratamente. Ca urmare, Consiliul Judeţean Covasna a putut participa cu o contribuţie financiară la asigurarea funcţionării centrelor, iar asociaţia a putut angaja personalul necesar. În cazul localităţii Hătuica aceasta înseamnă, pe moment, un număr de trei angajaţi, care asigură funcţionarea băii cu zece căzi şi a saunei. Mofeta reabilitată în totalitate, care aparţine complexului, nu se poate folosi deocamdată,  din lipsa autorizaţiilor.
„Cu ani în urmă am pornit Programul reconstruirii băilor tradiţionale secuieşti, iar rezultatele acestuia au început să se vadă. În cadrul aceluiaşi program funcţionează centrul balnear de la Şugaş-Băi, baia, sauna şi mofeta de la Olteni, precum şi ştrandul de la Baraolt. Drumul care conduce spre baia de la Mărtănuş a fost reabilitate în totalitate. Anul viitor vom turna un nou covor de asfalt şi pe drumul spre Centrul balnear de la Hătuica. Încercăm să punem în funcţiune şi mofeta, deoarece aceasta este cea mai bună baie şi mofetă a zonei. Scopul nostru este să arătăm acea valoare din Ţinutul Secuiesc datorită căreia avem mai multe avantaje, decât alţii, acesta fiind turismul balnear. În viitor dorim să obţinem autorizaţia de funcţionare pentru mofetă, să asigurăm mobilierul pentru cele şase camere de oaspeţi ale  complexului, respectiv să construim un bazin exterior. Această investiţie este benefică atât satului  cât şi comunei, deoarece va facilita lansarea altor noi afaceri în jurul centrului”  a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Centrul balnear de la Hătuica este situat în centrul localităţii, într-un spaţiu verde bine amenajat. Despre apele feruginoase de aici, folosite pentru tratamentul balnear, ce conţin carbonat de sodiu, fiind uşor sărate, şi cu un conţinut ridicat de calciu, magneziu şi acid metasilicilic, putem afla informaţii suplimentare în  literatura de specialitate. Apele corespund cerinţelor îmbutelierii şi sunt folosite (cură de băut) pentru tratamentul tulburărilor metabolice, ale infecţiilor tractului urinar, dar sunt potrivite şi pentru tratamentul afecţiunilor tractului respirator, sub formă de aerosoli.
Centrul de tratament va avea un program de funcţionare de opt ore zilnic, durata tratamentului în căzile cu apă caldă fiind  de jumătate de oră, contra sumei de 10 lei, iar pentru băile cu hidromasaj preţul biletului este de 12 lei. Aceste preţuri includ şi folosirea infrasaunei şi a saunei finlandeze.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail