Începând de sâmbăta trecută, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni „s-a îmbogăţit” cu câteva utilaje agricole- presă  de balotat și mașini de foliat baloţi- finanţate de Asociaţia AgroSIC,  a căror preluare a avut loc pe drumul dintre Ilieni și Chichiș.  Valoarea totală a investiţiei este de 11.000 euro, din care doar 1.000 de  euro provine de la administraţia publică locală din Ilieni.

Pe lângă membrii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ilieni, în frunte cu preşedintele acesteia, Benkő Árpád, la acest eveniment a luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, directorul Camerei Agricole Covasna, Kozma Béla, precum şi directorul Asociaţiei AgroSIC, Orbán Miklós.

„În sfârşit, am ajuns într-o perioadă când, în ciuda crizei, se poate porni o inițiativă, deoarece în ultimii douăzeci de ani în sectorul agricol întotdeauna am avut ceva de apărat: a fost necesar să ne protejăm interesele, să luptăm pentru revendicarea terenurilor şi a pădurilor. După aceea a trebuit să protejăm terenurile, să nu vină cei din judeţele limitrofe şi să le cumpere de la localnici, a trebuit să îi protejăm împotriva speculanţilor,  să le protejăm interesele şi, în mai multe cazuri, nu ne-a mai rămas nici energie destulă şi nici timp pentru pornirea vreunei iniţiative” a spus preşedintele CJ, Tamás Sándor, în discursul său. Acesta a mai adăugat că prin activităţile organizate în judeţul Covasna precum simpozioane pentru agricultori, expoziţii de animale şi cursuri pentru prepararea brânzeturilor,  Asociaţia AgroSIC, înfiinţată de curând, urmăreşte recuperarea acestor  pierderi.   Potrivit lui Tamás Sándor,  maşinile agricole predate Asociaţiei din Ilieni  sunt importante şi pentru că, dincolo de faptul că  vor fi utilizate în comun, acestea vor încerca şi forţa comunităţii. „În sectorul agricol este importantă colaborarea şi folosirea posibilităţilor de progres, deoarece marea majoritatea a locuitorilor din Ţinutul Secuiesc trăieşte în zonă rurală, dar şi locuitorii oraşelor au interese în sectorul agricol” – a spus preşedintele CJ, arătând că cele mai mari terenuri agricole cultivate se află în judeţele secuieşti, şi că regiunea se află printre primele  în privinţa utilizării raţionale a subvenţiilor de stat şi europene. În judeţul Covasna, valoarea subvenţiilor  acordate anul  trecut,  doar pentru terenurile agricole,  a depăşit 42 milioane de auro.

Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei AgroSIC, a precizat că, de fapt, această investiţie care îi va ajuta pe  agricultorii din Ilieni  să lucreze terenurile  într-un mod mai eficient, este un rezultat al muncii depuse până în prezent. Potrivit acestuia, finanţarea şi predarea de către AgroSIC a respectivelor utilaje agricole  se doreşte a fi un exemplu prin care să fie  stimulate  şi celelalte 56 de asociaţii similare din judeţ.

În faţa celor prezenţi, primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, a vorbit despre importanţa asociaţiei locale în viaţa comunităţii, asigurându-i pe membrii acesteia  de tot sprijinul său. La rândul său, Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Covasna, le-a vorbit agricultorilor din Ilieni  despre prelucrarea simplă şi rapidă a furajelor de bază.

Benkő Árpád, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ilieni, a fost cel care a preluat maşinile agricole, cu promisiunea că acestea vor fi puse în funcţiune în primele zile din această săptămână.  În opinia sa, agricultorii locali au mare nevoie de presa de balotat și de mașina de foliat baloţi, pentru că furajul semiuscat, prelucrat cu ajutorul acestor maşini, va asigura un randament ridicat de lapte. Potrivit lui Benkő Árpád, deocamdată vor beneficia de aceste maşini douăzeci de agricultori.  În viitor, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni doreşte să-şi  completeze parcul de maşini cu încă un tractor, şi, totodată, are în plan  să angajeze un specialist, pentru exploatarea maşinilor din dotare.

Directorul Asociaţiei AgroSIC, Orbán Miklós, a declarat că  printre planurile asociaţiei se mai numără achiziţionarea unei maşini de însilozat pentru comuna Băţani şi-a unei instalaţii de uscat porumb pentru comuna Cernat. Totodată, la Malnaş se doreşte realizarea  unui  obiectiv economic pentru prelucrarea produselor tradiţionale.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail