Odată cu majorarea tarifului pentru serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi în Sfântu Gheorghe, prestat de societatea TEGA SA, de la 1,71 lei/ persoană/lună, la 3,72 lei/persoană/lună începând din ultimul trimestru al anului trecut, mai multe asociaţii de proprietari din municipiul reşedinţă de judeţ nu au mai reînoit contractele cu societatea de salubrizare. Preţul mai mult decât dublu faţă de valoarea anterioară majorării i-a determinat pe mulţi dintre locuitori să caute alte soluţii de îngrijire a spaţiilor verzi din jurul blocurilor de locuinţe.
Oportunitate pentru intreprinzători
Astfel, în timp ce unii locatari îşi fac timp să tundă iarba din faţa blocului în care locuiesc, altora le-au venit în ajutor intreprinzătorii privaţi care nu au stat mult pe gânduri, ci şi-au înfiinţat firme cu acest domeniu de activitate pe care, prin afişe lipite în scările de bloc, îl fac cunoscut locatarilor, implicit asociaţiilor de proprietari.
Dacă în urmă cu două-trei săptămâni spaţiile verzi din faţa blocurilor de pe strada 1 Decembrie 1918 erau pline de bălării, în prezent acestea sunt îngrijite, cu iarba tunsă de unul dintre aceşti intreprinzători privaţi care oferă acest serviciu la preţul de 2 lei/persoană/lună (aproape la jumătate de preţ faţă de cel practicat de TEGA SA).
Contactat telefonic, B.Botond ne-a spus că şi-a înfiinţat o Intreprindere Individuală ce are ca obiect de activitate îngrijirea spaţiilor verzi, pentru a mai face un ban după terminarea programului de lucru. Acesta a menţionat că după ce şi-a făcut cunoscută oferta locatarilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari dintr-o anumită zonă din Sfântu Gheorghe, a reuşit să încheie câteva contracte de îngrijire a spaţiilor verzi. B.Botond a precizat că va continua să-şi promoveze oferta de servicii în toate cartierele din Sfântu Gheorghe, şi speră că locatarii să alaegă oferta sa de servicii, plătind astfel mai puţin în fiecare lună. Acesta a menţionat că, după cunoştinţa sa, în Sfântu Gheorghe îşi desfăşoară activitatea încă o firmă din Belin, care lucrează cu patru oameni.
Numărul contractelor nu e suficient
Toth Birtan Csaba, directorul societăţii de salubrizare TEGA SA, a declarat că, într-adevăr, mai multe asociaţii de proprietar au renunţat la acest serviciu de îngrijire a spaţiilor verzi din zona blocurilor, oferit de TEGA, după majorarea tarifului. Totuşi, potrivit acestuia, numărul contractelor încheiate cu TEGA este în creştere, dar nu suficient pentru a acoperi cheltuielile lunare necesare efectuării lui. “Avem coontracte de deservire pentru 13.000 persoane, la tariful de 3.72 lei, faţă de cele 11.000 pe care le deserveam la începutul acestui an. Însă, ne-ar trebui 16.000 de persoane ca să nu mai producem pierderi. După cum ştiţi, Consiliul Local nu a aprobat, încă, hotărârea prin care am putea aplica amenzi acolo unde asociaţiile de proprietari nu întreţin spaţiile verzi din jurul blocurilor” a declarat Toth Birtan Csaba.
Nelămurirea mea, şi cred că şi a multor alţi locuitori din Sfântu Gheorghe, este următoarea: de ce trebuie să plătim (destul de mult) contravaloarea efectuării unei activităţi (tunderea ierbii) pe un teren ce nu ne aparţine, ci este în proprietatea primăriei? După cum a încercat să mă lămurească directorul TEGA SA, “deşi terenurile aparţin primăriei, cum de altfel şi trotuarele, Consiliul Local are dreptul de a institui anumite obligaţiuni precum întreţinerea spaţiilor verzi sau curăţarea trotuarelor în timpul iernii”. Suntem de acord că pe timpul verii sau al iernii locuitorii din Sfântu Gheorghe folosesc şi umblă pe trotuarele din oraş, deci se cuvine să plătim contravaloarea serviciului de curăţire al acestora, dar nu-mi dau seama, nicicum, în ce fel se folosesc locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ de spaţiile verzi din jurul blocurilor, care nu le aparţin? Cel mult, marea lor majoritate mai plantează flori în câte un rond făcut în faţa blocului, pentru a înfrumuseţa zona în care locuiesc.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail