Timp de trei zile, începând de ieri şi până sâmbătă, peste 700 de persoane cu posibilităţi finaciare reduse din satele Araci şi Hetea beneficiază de analize şi alte investigaţii medicale gratuite, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătatea rurală”, iniţiat şi derulat de membrii Societăţii Studenţilor în Medicina din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
La organizarea acestei acţiuni îşi aduc contribuţia şi reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo, ai Primăriei Vâlcele şi ai Şcolii Generale din localitatea Araci.
Potrivit directorului acestei unităţi de învăţământ, Dula Szilard, în vederea desfăşurării în bune condiţii a consultaţiilor şi a investigaţiilor medicale, în clădirea Şcolii Gimnaziale din Araci au fost amenajate 8 săli de clasă în care au fost aduse paturi de la fostul spital din Vâlcele. Cei 45 de voluntari- 20 de studenţi în anul terminal şi 25 de medici specialişti în pediatrie, cardiologie, ginecologie, ecografie, oftalmologie și ORL, îi aşteaptă pe locuitorii din Araci şi din Hetea pentru a beneficia, în mod gratuit, de analize (glicemie, trigliceride, colesterol, hemoglobina, EKG); frotiu Babeş-Papanicolau prelevat la consultul de ginecologie şi ecografii; consultaţii de specialitate ( pediatrie, cardiologie, medicină internă, ginecologie, oftalmologie, neuro pediatrie, pneumologie -specializare TBC, ORL, ecografie). Pentru copii se vor realiza și teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus, și, dacă este necesar, examen coproparazitologic.
În funcţie de starea de sănătate a celor ce vor beneficia de aceste investigaţii, specialiştii de la Bucureşti vor emite reţete dar şi bilete de trimitere către alţi medici specialist. Totodată, prin componenta de sănătate a Asociaţiei OvidiuRo, evoluţia stării de sănătate a pacienţilor din comuna Vâlcele va fi urmărită, în viitor.
Împlicare locală deosebită a mai multor parteneri
Caravana care se desfășoară în perioada 10-14 iulie se deplasează, în afara comunei Vâlcele din județul Covasna, şi în comuna Tărlungeni din județul Brașov. Caravana este realizată în parteneriat cu Asociaţia OvidiuRo, în cadrul programului „Fiecare Copil în Grădiniță – componenta de sănătate”, sprijinit de compania GlaxoSmithKline. Studenții şi medicii participanți în această caravană acordă îngrijiri medicale copiilor preșcolari din programul „Fiecare Copil în Grădiniță” și familiilor lor, dar și altor persoane cu probleme de sănătate din cele două localități.
De asemenea, caravana este realizată cu o implicare locală deosebită a mai multor parteneri – Școala Tărlungeni a pus la dispoziție microbuzul școlar pentru transportul studenților mediciniști de la București la Sfântu Gheorghe, OvidiuRo a acoperit costurile de transport prin bonuri de benzină donate de Rompetrol, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” asigură cazarea gratuită a studenților în Sfântu Gheorghe, Primăria Vâlcele asigură transportul local al voluntarilor și acoperă costul prânzului pentru zilele de consultații în comună, Primăria Tărlungeni asigură cazarea gratuită a medicilor specialiști, iar școlile pun la dispoziție sălile de clasă pentru consultații.
Pe partea medicală, alături de echipa „Împreuna pentru Sănătatea Rurala” sunt și voluntarii „Împreună învingem Tuberculoza” care informează persoanele care vin la consultații cu privire la simptomele, modul de prevenție și tratamentul tuberculozei. De asemenea, studenții mediciniști vor reprezenta şi Asociația de Pacienți cu Aritmii, care își propune să crească nivelul de conștientizare în rândul populației, în legătură cu această maladie. O mare parte din pacienții cu fibrilație atrială află că au această aritmie după ce au făcut accident vascular cerebral. Asociația își propune să ajute populația să depisteze fibrilația atrială și să conștientizeze importanța tratamentului preventiv administrat corect.
Partenerii și sponsorii acestei caravane sunt: UMF „Carol Davila”, Colegiul Medicilor din România, Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și Dolj, Asociația Comunelor din România, Spitalul Clinic Colentina, alături de companiile TEVA Pharmaceutical Industries, Roche România, Intro Design, GlaxoSmithKline, Rompetrol și TehnoIndustrial.
***
„Împreună pentru Sănatatea Rurală” este o inițiativă a Societății Studenților în Medicină din București, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Proiectul de voluntariat se desfășoară sub formă de caravane de sănătate în localități fără acces la investigații medicale, în cadrul unui week-end sau al mai multor zile, cum este cazul în această săptămână. Până în prezent au fost vizitate 20 de localități rurale, dintre care 4 din Delta Dunării. Un rezumat în imagini al caravanelor precedente poate fi găsit pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/Impreuna.Pentru.Sanatatea.Rurala
Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a fost lansat de OvidiuRo și Ministerul Educației în septembrie 2010 și a condus la o creștere spectaculoasă a numărului copiilor săraci înscriși și care merg regulat la grădiniță. Obiectivul pe termen lung al Asociației OvidiuRo este de a transforma educația timpurie în politică publică, pentru că o forță de muncă educată este vitală pentru viitorul economic al României. Mai multe informații despre programul Fiecare Copil în Grădiniță se află pe www.ovid.ro sau pe pagina de Facebook a organizației: www.facebook.com/AsociațiaOvidiuRo
***
Societatea Studenților în Medicină din București din cadrul UMF „Carol Davila” este cea mai veche organizație de profil din țară şi are la activ peste 30 proiecte anuale de mare amploare, printre care Congresul Naţional al Studenților și Tinerilor Medici, Campanie de donare de sânge, Campanie de prevenire a cancerului de col uterin, Zilele Educației Medicale, cursuri de prim ajutor, programe educaționale pentru copii ca Micii Sanitari si Teddy Bear Hospital, Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină, schimburi studențești naționale și internaționale, tabere studențești la munte şi la mare, ceremonia de depunere a jurământului lui Hipocrat, diverse alte campanii de informare de sănătate publica, conferințe și seminarii de educație medicală.
Echipa Asociației OvidiuRo desfășoară programe de educație pentru copiii defavorizați începând cu anul 2001. Misiunea OvidiuRo este ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație timpurie de calitate, ca fundaţie pentru succesul şcolar şi pentru a deveni membru activ al societăţii. Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a sprijinit, până în prezent, peste 2300 de copiii din 41 de grădinițe din 21 de comunități sărace din 11 județe din România.
Maria Graur