Comunitatea românească din comuna Zăbala organizează duminică, în avans cu câteva zile de sărbătoarea creştină a Sfântului Ilie, a IV-a ediţie a  „Sîntiliei Zăbălenilor”.

 Nicoale Pătrunjel, consiler local , în  calitate de organizator alături de Călin Cosneanu, ne-a spus că şi în acest an, la fel ca şi la ediţiile anterioare, pe lângă sprijinul financiar acordat de Primăria Zăbala, localnicii  „au pus mână de la mână” şi au adunat fondurile necesare organizării acestei sărbători de suflet a comunităţii româneşti, şi nu numai, din comună. Programul este unul bogat şi începe la ora 11.00, după slujba de duminică, cu binecuvântarea alaiului  care va porni, cu mic cu mare, către Poiana Sântiliei (Poiana Ghiarului). În acel loc minunat,  situat  „în mijloc de codru”, pe scenă vor urca cântăreţi de muzică populară şi dansatori ai unor ansambluri din judeţul nostru, dar şi invitaţi speciali sosiţi din alte zone ale ţării.

Toi cei care vor alege să fie prezenţi la  „Sîntilia Zăbălenilor”  vor putea urmări şi se vor putea bucura de  frumuseţea cântecelor şi dansurilor populare româneşti prezentate de : binecunoscutul rapsod  popular din localitate,  în vârstă de 77 ani,  Mircea Nicolae , interpretul George Burnichi,  formaţiile de dansuri populare româneşti „Brâuleţul”  din  Sita Buzăului , „Voineştenii” din Covasna-Voineşti , Ansamblu de tradiţii şi obiceiuri din Vâlcele, Ansamblurile  „Izvoraşul”  şi „Datina”din Zăbala,  precum şi  următorii  invitaţi speciali : Gabriela Tuţă  din  Sibiu , Sebastian Stan din Alba, fraţii Briciu din localitatea Brad, judeţul  Hunedoara , Bogdan Toma din Hunedoara  şi Adriana Ilie  din Tg.Secuiesc. Seara se va încheia cu un bal la care va cânta Ricuţă Cosnean,  din  Zăbala.

Expoziţie românească, la Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala

Primarul comunei Zăbala,  Adam  Atilla, a menţionat că la Muzeul din localitate  va fi organizată, , cu acest prilej,  o expoziţie care va cuprinde fotografii cu articole referitoare la populaţia românească din comună dar şi mobilier românesc  de la începutul anilor 1900,   ce a fost achiziţionat de la un localnic.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail