Serviciul de Ambulanţă Covasna se confruntă cu o lipsă acută de medici, iar pentru a putea a asigura liniile de gardă a solicitat sprijinul medicilor de familie, oferindu-se să le plătească orele lucrate.
Directorul Ambulanţei Covasna, Torok Zsuzsanna a declarat ieri , pentru AGERPRES, că la ora actuală acest serviciu are doar patru medici activi, dintre care unul la Baraolt, unul la Târgu Secuiesc şi doi la Sfântu Gheorghe.
„Practic în atare condiţii este imposibil să asigurăm permanenţa 24 de ore din 24 cu medici de specialitate. Şi aşa medicii pe care îi avem lucrează peste program, în plus mai vin şi concediile, de aceea am cerut ajutorul medicilor de familie. Am trimis o solicitare Colegiului medicilor prin care le-am făcut cunoscută posibilitatea de a lucra alături de noi, de a căpăta experienţă în acest domeniu, iar dacă există doritori putem încheia contracte de gardă”, a spus Torok Zsuzsanna.
Potrivit acesteia, pe termen lung, problema lipsei medicilor de urgenţă ar putea fi rezolvată prin scoaterea la concurs a şase posturi pentru rezidenţi.
Şefa Ambulanţei a mai spus că, pe timpul verii, numărul solicitărilor venite din partea pacienţilor a crescut şi că, din păcate, foarte multe dintre apeluri sunt alarme false.
De altfel, judeţul Covasna ocupă locul I la nivel naţional în topul apelurilor false la numărul unic de urgenţă 112, cu un procent de 81,85%, relevă o statistică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Anul trecut, numărul de urgenţă 112 a fost apelat de 231.112 ori, însă doar 41.941 de apeluri, adică aproximativ 18% au fost justificate. Cele mai multe apeluri false au fost înregistrate de Serviciul de Ambulanţă Covasna, peste 56%.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES