Aveam de gând ca astăzi să vă  prezint măsuri anticriză din perioada crizei economice dintre cele două razboie mondiale , dar un eveniment pe care eu îl consider deosebit , şi din câte văd nu numai eu , şi anume situaţia de la liceul bucureştean şi alte câteva licee din ţară în legatură cu sesiunea de bacalaureat 2013 , această situaţie m-a făcut să schimb subiectul articolului de azi .

Mă sperie activitatea infracţională  a celor implicaţi, dacă  se confirmă ,prin organizare, prin complexitate, prin numărul şi calitatea persoanelor implicate. Această organizare denotă o implicare a unor persoane din ministerul de resort, din inspectoratele şcolare , cadre de conducere din liceeele respective, membri  ai comisiilor de supraveghere . Oare cum s-au cunoscut aceşti oameni ? Oare cum au avut încredere unii în alţii să treacă  la organizarea şi executarea acestor activităţi infracţionale, repet dacă ele se vor comfirma ? Şi toate acestea în condiţiile în care se ştia că organele statului, prin diferite metode şi mijloace, monitorizează  desfăşurarea acestui examen. Oare să fi fost prima dată când se acţiona aşa ? Nu cred !!! Rar mi-a fost dat să  prind un infractor chiar la prima faptă  comisă . Nicio teamă  faţă  de lege, faţă de consecinţe din partea unor oameni care au un anumit standard de viaţă  şi cultură. Oare dorinţa pentru înavuţire să îţi întunece în aşa fel raţiunea încât să îţi încalci pricipiile pe care le-ai respectat şi insuflat la rândul tău zecilor de generaţii de elevi ce au trecut prin mâiniile tale ?  Sau oare e un sistem mafiot care funcţionează de mai mult timp şi din care, chiar dacă vrei,  nu te poţi retrage din motive mai mult sau mai puţin subiective .

Haideţi să vă spun părerea mea despre cum s-au întamplat lucrurile : la Liceul din Bucureşti, nu ştiu la celelalte licee din ţară,  sunt şi clase de seral. Aici sunt elevi ceva mai în vârstă cu alte posibilităţi materiale (bani ), faţă de elevii de la zi care au bani de la părinţi, au alte cunoştinţe,  ştiau modul de operare de la generaţiile precedente, şi au atras în activitatea lor ţi pe o parte dintre elevii de la zi , să fie potul cât mai mare,  pentru a fi aşezat pe masa comisiei …Spun acest lucru din anii mei de liceu şi din discuţiile purtate cu alţi prieteni şi cunoscuţi, deci sistemul e vechi … dar s-a perfecţionat în funcţie de măsurile pe care ministerul, sau cum se pare unii din minister,  le-au luat pentru a prevenii acest mod de operare .

Aşa că,  nimic nou sub soare ! În numărul viitor o să vă spun părerea mea despre modul de acţiune al organelor de stat implicate.

NOTA : Aud că  unii dintre foştii mei colegi au păreri despre parerea mea. Bravo lor,  mă uimesc, de obicei nu aveau , au făcut un pas înainte , au ieşit din card.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail