Europarlamentarul Iosif Matula a avut o intervenţie în plenul Parlamentului European pe marginea impactului crizei economice şi financiare asupra sistemelor de sănătate din Europa, vorbind, între altele, despre situaţia gravă provocată de închiderea Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, solicitând sprijin pentru redeschiderea urgentă a acestuia.

„În cuvântul meu am ţinut să atrag atenţia asupra situaţiei grave creată în România de închiderea, în urmă cu aproape doi ani, a Centrului de Patologie Neuromusculară  „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, judeţul Covasna, singurul spital de profil din ţară. Ca urmare a desfiinţării acestui spital, persoanele diagnosticate cu dizabilităţi neuromusculare sunt private de îngrijire medicală de specialitate, motiv pentru care acest spital trebuie redeschis urgent”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES europarlamentarul Iosif Matula.
Actuala criză economică din zona Euro a generat constrângeri bugetare în rândul sistemelor de sănătate din Europa. Presiunile financiare au condus la implementarea politicilor de austeritate, subminând astfel accesul universal şi calitatea serviciilor, cu precădere pentru persoanele vulnerabile.

Potrivit acestuia, grupurile vulnerabile trebuie să beneficieze de sprijin financiar, de aşa manieră ca presiunile financiare să nu submineze accesul acestor grupuri la servicii de calitate.

„Consider că ajustările bugetelor destinate sănătăţii publice nu trebuie să afecteze categoriile cele mai vulnerabile. Dimpotrivă, este important ca aceste categorii să constituie o prioritate. Se impune o reformă aprofundată în sprijinul sectoarelor serviciilor de sănătate şi de îngrijire, care să fie completată de investiţii publice sporite şi mai eficiente în vederea satisfacerii nevoilor cetăţenilor şi, în special, a persoanelor vulnerabile”, a conchis Matula.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail