Creşterea temperaturilor şi lipsa de precipitaţii din lunile de vară afectează, în mod negativ, culturile fermierilor din judeţul Covasna şi din întreaga ţară. Specialiştii din domeniul agriculturii şi îmbunătăţilor funciare  sunt de acord că fără refacerea sistemelor de irigaţii existente în anii „de tristă amintire”, care în marea lor majoritate au fost lăsate de izbelişte sau chiar distruse în totalitate,  agricultorii vor avea doar de suferit de pe urma secetei, deoarece nu este de ajuns să practice această  îndeletnicire,  doar cu ajutorul bunăvoinţei „celui de sus”.

 

O nouă  Organizaţie a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, la  Moacşa

 

Deşi au avut nevoie de peste 20 de ani pentru a lua această hotărâre, recent, în jur de 20 de fermieri din comuna Moacşa au înfiinţat o Organizaţie a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), a treia din judeţ după cele două existente-  OUAI Sfântu Gheorghe şi OUAI Ghidfalău.   Preşedintele acesteia, Deszke Janos, ne-a spus că ar fi fost  păcat să nu facă acest demers în condiţiile în care, în comuna lor, se află lacul de la Pădureni care a fost creat cu scopul de a asigura apa necesară pentru  irigarea zonei, nu pentru agrement. Potrivit acestuia,  staţia de pompare  de la Pădureni împreună cu  pompele aferente  sunt în stare destul de bună, însă  reţeaua de aducţiune a apei în câmp este distrusă  în totalitate. Preşedintele  OUAI Moacşa ne-a spus că  în numele organizaţiei a fost depusă o cerere către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare ( ANIF) Filiala  Covasna, în vederea preluării staţiei de pompare care aparţine acestei instituţii şi care, dacă nu ar fi preluată, „ ar fi ajuns la fier vechi”. Deszke Janos a precizat că pentru refacerea întregului sistem de irigare a celor 790 de hectare cuprinse în OUAI  Moacşa  vor depune  un proiec  de finanţare din bani europeni. Cu acest sprijin financiar, fermierii din Moacşa speră ca peste 2- 3 ani să  se poate folosi  de noul  sistem de irigaţii care le va permite  să facă agricultură de performanţă,  fără a mai fi nevoiţi să  stea doar  „la cheremul” vremii.

 

ANIF Covasna este alături de fermieri

 

Directoarea ANIF Covasna, Mariana Aurora  Găureanu, ne-a spus că instituţia pe care o reprezintă a acordat spijin fermierilor din Moacşa  pentru întocmirea documentaţiei necesare  înfiinţării  Organizaţiei  Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Aceasta  a declarat  că ANIF se va implica în reabilitarea staţiei de pompare de la Pădureni până  instalaţia   va fi pusă sub presiune.

Mariana Aurora Găureanu  a menţionat că o altă zonă din judeţul nostru care ar putea deveni irigabilă  este cea de la Telechia, cu  terenurile limitrofe. Potrivit acesteia, la Telechia există un punct de staţie de pompare-alimentare pe Râul Negru.  În cazul acestei localităţi primul pas ar fi înregistrarea unei organizaţii similare cu cea recent înfiinţată la Moacşa.

 

E nevoie de  sisteme de irigaţii

 

Într-o discuţie pe care am purtat-o în toamna anului trecut cu domnul Bartha Janos, directorul SC SOLFARM SRL Sfântu Gheorghe,  acesta  ne spunea că în prezent, în judeţul nostru se pot iriga în jur de 2.000 de hectare în cele două OUAI-uri  existente – Sfântu Gheorghe şi Ghidfalău. „La noi în judeţ, mergând pe linie de irigare, jumătate din suprafeţele agricole, aşa cum au fost proiectate să fie irigate,  pe vremurile trecute, ar avea nevoie de apă. Lacul de la Pădureni a fost făcut cu această intenţie, nu pentru agrement, şi tot terenul înspre Leţ, Bita şi  Brateş a fost proiectat şi făcut cu gândul să fie irigat, iar sistemul a ajuns în stare de funcţionare. Eu am lucrat la IAS Ozun ca  inginer şef şi director, şi irigam în zona Leţului ce aparţinea de noi. Păcat că s-a distrus” spunea  domnul Bartha Janos.

 

Odată cu înfiinţarea noii OUAI  Moacşa, şi cu premizele înfiinţării uneia similare şi la Telechia, există speranţe că în următorii ani  terenurile agricole din judeţul Covasna nu vor mai suferi de pe urma secetei.

 

Maria Graur,  Zoltani Boglarka  Szende

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail