Pentru al doilea an consecutiv, sărbătoarea „Zilelor Vîlcelelor” a fost organizată împreună cu Nedeia Sânpetrului, eveniment ce este cuprins în cea de a XXI-a ediţie a „Zilelor Andrei Şaguna” . Astfel, în cursul zilei de sâmbătă a fost deschisă clădirea construită în cadrul proiectului Consiliului Judeţean Covasna, Drumul apelor minerale, în incinta acesteia fiind organizată o expoziţie de pictură pe sticlă, una de sculptură şi una de fotografie unde au fost expuse imaginii ale staţiunii Vâlcele din epoca sa de glorie, precum şi a personalităţilor române sau din străinătate care doar au trecut pe aici sau care au beneficiat de renumitele băi de la Vâlcele.
Pentru locuitorii acestei comune, dar şi pentru cei din Sfântu Gheorghe şi din alte localităţi ale judeţului, ziua de ieri a fost marcată de un eveniment de suflet şi de recunoaştere a activităţii unuia dintre cei mai importanţi oameni ai locului- învăţătorul, profesorul şi directorul de şcoală, Nicolae Moldovan, căruia i-a fost înmânat titlul de „Cetăţean de Onoare a Comunei Vâlcele” din partea autorităţilor locale. Despre acest important eveniment (precum şi despre Evenimentul cultural-literar „ La umbra nucului bătrân”) vom reveni, pe larg, în ediţia de mâine a ziarului nostru.
Începând cu ora prânzului, în faţa unui public tot mai numeros, pe scena amenajată în parcul din centrul staţiunii Vâlcele a început serbarea câmpenească tradiţională anuală, Nedeia Sânpetrului. Pe scenă au urcat, rând pe rând, interpreţi şi dansatori ai ansamblurilor din judeţ dar şi din afara acestuia: Ansamblul „ Brâuleţul” din Sita Buzăului; Ansamblul „ Izvoraşul” din Zăbala; Taraful de copii „ Ciobănaşul” din Întorsura Buzăului; Ansamblul „ Voineştenii” şi „ Junii Voineştiului” din Covasna; Ansamblul „ Pădurenii” din Barcani; Formaţia de dansuri populare „ Arvalanyhaj” din satul Ariuşd; Ansamblul de tradiţii populare din Vâlcele; Ansamblul artistic al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe; Formaţia „Favorit” din Feldioara, jud. Br
aşov, soliştii Vlad Postolea din Braşov, Nicu Burnichi din Zăbala, Gheorghe Negrea cu Taraful de la Dăişoara (Ţara Făgăraşului) şi fanfara de la Valea Crişului.
Cristian Fodor a revenit în „vatra de cultură românească din judeţul Covasna”
Şi în acest an, invitatul special al „Zilelor Vâlcelelor”şi al „ Nedeii Sânpetrului” de la Vâlcele a fost binecunoscutul interpret de muzică populară din zona Hunedoarei, Cristian Fodor, care, ca şi la prima sa participare de anul trecut… a adus ploaia în sat. Acest lucru nu i-a împiedicat pe spectatorii numeroşi să renunţe la a-i asculta frumoasele sale cântece populare de petrecere, ci fiecare s-a aciuiat sub vreo umbrelă, vreo streaşină, sau sub coroanele dese ale teilor plini de flori şi de parfum, ce străjuies aleia din parcul din staţiune. Nu ştim dacă ploaia sau bucuria ce se putea citi pe chipurile celor prezenţi l-au determinat pe artistul Cristian Fodor să-şi prelungească concertul, cert este că spectatorii au avut parte de o mare surpriză asultându-i frumoasele sale cântece populare.
„ Am revenit cu mare drag aici la Dumneavoastră, fiindcă m-am simţit foarte bine la sărbătoarea de anul trecut. La Vâlcele am întâlnit oameni primitori care ştiu să-şi aprecieze valorile, să aprecieze arta frumosului, şi, aici, în vatra de cultură a românilor din Covasna sunt bine primit în fiecare an. De asemenea, mă bucur că sunt oameni care organizează evenimente de suflet ca şi cel de ieri, de la biserică, unde am participat la lansarea cărţii părintelui Ioan Tămaş Delavâlcele şi a băiatului acestuia, Vasile Antonie Delavâlcele, care a subliniat, în mai multe rânduri, că la Vâlcele este vatra românească. Mă simt mândru că mă aflu aici, între români, în vatra de cultură românească din judeţul Covasna. Vreau să mulţumesc organitazorilor, primăriei şi bunului meu prieten domnul viceprimar Nicolae Cucu, care este un iubitor al folclorului, al frumosului, a ceea ce este autentic. Îi mulţumesc că a avut încredere şi m-a invitat, şi în acest an, la Zilele comunei Vâlcele” ne-a spus, la finalul spectacolului pe care l-a susţinut pe scena din centrul staţiunii, Cristian Fodor.
Primarul comunei Vâlcele, Kovacs Laszlo, ne-a mărturisit că Sărbătoarea „ Zilele Vâlcelelor” organizată împreună cu „ Nedeia Sânpetrului” a ieşit mult mai bine decât prima ediţie, de anul trecut. „ Ne bucurăm că la sărbătoarea comunei noastre a fost lume multă, care a avut posibilitatea să urmărească un frumos program artistic prezentat de sute de artişti, mai tineri sau mai puţin tineri, din judeţul nostru şi din afara acestuia” a încheiat primarul Kovacs Laszlo.
Maria Graur