Fundaţia Lajtha László, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Local Comandău organizează între 28 iulie – 4 august (a.c.), cea de-a XV-a ediţie a Taberei de Folclor Ţigănesc.

 

Organizată prima dată în 1999, Tabăra de Folclor Ţigănesc de la Comandău este o manifestare a multiculturalităţii şi a toleranţei. Preşedintele Fundaţiei Lajtha László, domnul Deák Gyula, ne-a spus că proiectul cultural a fost înfiinţat cu obiectivul general de a face mai cunoscută cultura ţigănească, de a populariza muzica şi dansurile populare specifice acestei etnii, neînţelese şi neacceptate de majoritatea societăţii de azi. Potrivit preşedintelui fundaţiei, tabăra şi-a propus să fie un loc comun unde se pot întâlni diferite culturi, oameni diferiţi, diferite mentalităţi şi tradiţii sub egida dansului, un mediu unde, timp de o săptămână, participanţii trăiesc practic împreună cu muzicieni şi dansatori rromi, având astfel posibilitatea de a cunoaşte şi a înţelege modul de trai al acestei etnii .

„Tabăra de Folclor Ţigănesc organizată între 28 iulie – 4 august 2013 oferă participanţilor ocazia de a se implica în lumea colorată a dansurilor, poveştilor, muzicii şi obiceiurilor ţigăneşti. Pe parcursul săptămânii, participanţii pot să-şi însuşească dansurile ţigăneşti în trei grupe diferite: dansuri ţigăneşti din Ceuaş – nivel începător, dansuri ţigăneşti din Ceuaş – nivel avansat, dansuri ţigăneşti din Őrkő. Participanţii pot să înveţe şi cântece specifice, aparţinând de folclorul ţigănesc. Buna dispoziţie a dansatorilor va fi asigurată de mai multe formaţii de muzicieni. Programul se întregeşte cu programe specifice teoretice, precum: prelegeri, discuţii, proiecţie de filme documentare despre istoria, situaţia socială şi problemele sociale actuale ale rromilor”, ne-a mai spus preşedintele Fundaţiei, Deák Gyula.

Acesta a precizat că până în acest moment,  s-au înscris în tabără aproximativ 70 de persoane, din judeţ şi din afara lui, dar şi din străinătate- din Slovacia, Cehia, Ungaria şi Olanda. Cei interesaţi se mai pot înscrie până în 10 iulie (a.c.), sau chiar şi după acest termen, în limita locurilor disponibile. Informaţii în legătură cu modalitatea de înscriere şi alte detalii pot fi obţinute accesând site-ul http://www.hte.ro/. Tabăra este organizată de Fundaţia Lajtha László, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Local Comandău, având sprijinul Fondului Cultural Naţional din Budapesta, al Consiliului Judeţean Covasna şi al Fundaţiei Communitas.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail