Sfântul ierarh Andrei Şaguna, omagiat la 140 de la trecerea în veşnicie

 

Sfântul ierarh Andrei Şaguna, fost mitropolit al Ardealului, a fost omagiat ieri după-amiază la Sfântu Gheorghe cu prilejul comemorării a 140 de ani de la trecerea sa în veşnicie.

Evenimentul, la care au participat mai mulţi membri ai comunităţii româneşti, a avut loc la statuia sfântului ierarh ridicată în vecinătatea Bisericii ortodoxe şi a primei şcoli confesionale româneşti din Sfântu Gheorghe atestată documentar din anul 1799.

Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a amintit că sfântul ierarh Andrei Şaguna (1808-1873) a fost unul dintre cei mai mari apărători ai ortodoxiei, identităţii naţionale şi unităţii românilor, a fost primul preşedinte al ASTREI, fondatorul a peste 800 de şcoli confesionale româneşti în Ardeal, al primului ziar românesc din Transilvania şi autorul a numeroase cărţi, tratate istorice şi teologice ortodoxe. Andrei Şaguna a fost, de asemenea, conducătorul delegaţiei care a tratat la Viena recunoaşterea naţiunii române, după Adunarea de la Blaj din 1848. Ioan Lăcătuşu a subliniat că înaltul ierarh a fost un bun cunoscător al realităţilor şi problemelor comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi din judeţ, căreia i-a fost mereu alături, îndemnându-i şi pe alţii să sprijine şcoala şi biserica ortodoxă din zonă.

„Sfântul ierarh Andrei Şaguna a făcut lucruri cu totul şi cu totul deosebite (…), iar pentru românii ardeleni a fost trimisul lui Dumnezeu într-o perioadă extraordinară”, a spus Ioan Lăcătuşu, amintind, printre altele, că Liga cultural creştină “Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, fondată în anul 1992, s-a numărat printre iniţiatorii propunerii de sanctificare a mitropolitului. Propunerea a fost acceptată de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, iar ierarhul Andrei Şaguna a fost canonizat, intrând în anul 2011 în rândul sfinţilor din calendarul creştin ortodox.

Tot marţi după-amiază a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a membrilor fondatori ai Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna” trecuţi în eternitate, organizaţie ce are ca scop păstrarea şi afirmarea culturii, istoriei, limbii şi identităţii româneşti în judeţul Covasna.

Manifestările comemorative reunite sub genericul „Zilele Andrei Şaguna” vor continua săptămâna aceasta cu expuneri, lansări de carte, mese rotunde şi dezbateri pe teme legate de istoria şi cultura românească, de convieţuirea interetnică, precum şi alte subiecte de actualitate cum ar fi procesul de regionalizare a României. Printre invitaţi se numără oameni de cultură, cercetători, teologi, muzeografi, arheologi, istorici, etnografi, arhivişti, sociologi etc.

Zilele Şaguna, ajunse la cea de-a XXI-a ediţie, se vor încheia pe 30 iunie cu tradiţionala sărbătoare câmpenească Nedeia Sânpetrului de la Vâlcele.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

[nggallery id=63]

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail