Se obţine prin distilare, fie din prune, fie din cereale: grâu, porumb sau din cartofi. Spirtul curat este utilizat în cazuri de răni, tăieturi, strivituri, eczeme şi orice plagă, pentru dezinfecţie. Cu spirt alb în care s-a topit sare de bucătărie se fac frecţii şi masaje în cazuri de răceală. La fel se foloseşte şi spirtul în care s-a topit camfor 10 g la 100g spirt (spirt camforat).  Pe lovituri şi umflături se pun comprese înmuiate în spirt, fie simplu, fie diluat în apă, ca şi pe zonele cu nevralgii, junghieturi, articulaţii tumefiate, panariţii, abcese şi se acoperă cu un pansament uscat. Cu spirt diluat în apă se fac gargare în cazuri de amigdalită, angină difterică. Spirt curat se pune în nevralgii dentare, abcese dentare.

Extern se pun comprese de spirt cu apă în cazurile de amigdalite şi angină difterică. Otitele supurate se îngrijesc tot cu alcool: se şterge urechea foarte bine şi cât mai în adâncime cu vată curată, apoi se umple canalul urechii cu spirt curat şi se astupă cu vată (bolnavul trebuie să ţină capul aplecat cu urechea în sus). Se repetă de 2-3 ori pe zi.

Cu alcool trebuie să ne dezinfectăm mâinile dacă dorim să fim curaţi ca să îngrijim o plagă (rană) sau dacă am atins un bolnav contagios.

Alcoolul se foloseşte pentru macerarea diferitelor plante medicinale obţinându-se astfel preparate medicamentoase extrem de utile cum este de exemplu bitterul suedez.

 

Rubrică realizată de Elena Saucă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail