Sub genericul „Anul sunetului şi al cuvântului”, la Sfântu Gheorghe a debutat luni programul „Muzică altundeva”, care îşi propune să faciliteze întâlnirea unui număr cât mai mare de cetăţeni cu solişti, trupe şi muzicieni din oraş.

Pe parcursul următoarelor luni, din iunie şi până în octombrie, vor avea loc concerte şi recitaluri în locuri mai puţin convenţionale, cum ar fi parcul central, Magazinul Şugaş, bazinul de înot, grădina Muzeului Naţional Secuiesc, Biblioteca Judeţeană, Casa de creaţie Huhuu , Ceainăria Tein, etc.

„Unul din ţelurile programului este şi acela de a aduce arta în stradă, să devină mai accesibilă unei largi pături sociale. Scopul programului „Muzică altundeva” este acela de a ajunge şi mişca oameni care nu participă deloc sau participă foarte rar la evenimente muzicale” a spus Tamas Barta Monika, unul dintre iniţiatorii proiectului. Potrivit acesteia, programul are şi un rol educativ pentru că va oferi copiilor posibilitatea de a se întâlni cu muzica de la o vârstă fragedă.

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au declarat 2013 „Anul sunetului şi al cuvântului”, adică al muzicii şi literaturii, anul viitor va fi „Anul jocului” adică al teatrului, 2015 va fi „Anul tradiţiei”, iar 2016 „Anul imaginii”. Municipiul Sfântu Gheorghe şi-a anunţat candidatura şi pentru titlul de „Capitala culturală europeană 2021” în numele a trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş.

„Suntem mândri de faptul că avem multe instituţii culturale de foarte bună calitate. Suntem singurul oraş din ţară de această dimensiune care are două teatre susţinute exclusiv de la bugetul local, unul românesc şi unul maghiar (…)„Capitala culturală europeană” este un proiect important al municipalităţii şi al societăţii civile din Sfântu Gheorghe şi nu numai. Ne-am impus în ultimii ani în regiune ca şi capitală culturală a Ţinutului secuiesc şi acum vrem să ne impunem ca şi capitală culturală a Europei. Cred că avem şanse şi suntem pregătiţi să ne luptăm şi cu Iaşiul, şi cu Clujul şi cu Timişoara. Dealtfel, suntem pe locul I în ţară în ce priveşte fondurile ce se alocă pentru cultură din bugetul local şi avem şi rezultate. Suntem printre primele locuri din ţară, trei sau patru, în ce priveşte olimpicii, iar acest lucru poate că se datorează şi investiţiilor în cultură”, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. AGERPRES (A-Oana Mălina Negrea)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail