Peste 1100 de persoane din ţară şi străinătate semnaseră până vineri o petiţie on-line prin care solicitau autorităţilor locale să renunţe la decizia de eutanasiere a câinilor şi pisicilor comunitare din municipiul Sfântu Gheorghe, luată ca urmare a instituirii carantinei antirabice. 
Semnatarii petiţiei susţin că decizia de ‘ucidere în masă’ a tuturor acestor animale este în totală contradicţie cu normele şi legile în vigoare din ţara noastră şi că va aduce prejudicii imense imaginii României în lume. De asemenea, solicită sancţionarea celor care au luat această decizie.
Petiţia este adresată conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi altor câtorva instituţii publice.
Decizia autorităţilor din Sfântu Gheorghe a stârnit reacţii de protest şi din partea Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor din Braşov, care intenţionează să organizeze proteste de stradă pentru a opri uciderea animalelor.
Preşedintele Alianţei, Claudiu Dumitriu a declarat vineri pentru AGERPRES că va depune o plângere prealabilă la Primăria Sfântu Gheorghe pentru revocarea deciziei, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, se va adresa instanţei de contencios administrativ pentru a anula documentul. De asemenea, va depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva primarului Antal Arpad. ‘Cerem să se revoce ordinul semnat de primarul Antal Arpad la recomandarea Direcţiei Sanitar Veterinare (…) Dacă aceste demersuri prealabile nu vor avea rezultat, atunci săptămâna viitoare vom organiza acţiuni de protest în Sfântu Gheorghe, la care vor participa şi iubitori de animale din Braşov’, a spus Claudiu Dumitriu. Potrivit acestuia, şi alte asociaţii de protecţie a animalelor din ţară s-au raliat demersului şi au trimis petiţii către autorităţi.
Carantina antirabică a fost instituită săptămâna trecută de Direcţia Sanitar-Veterinară Covasna, după ce în apropierea unei grădiniţe a fost identificată o vulpe turbată, diagnosticul de rabie fiind confirmat prin analizele de laborator.
Şeful Direcţiei, dr. Siko Barabasi Sandor a declarat pentru AGERPRES că scopul carantinei este de a preveni extinderea bolii şi constă în aplicarea măsurilor profilactice prevăzute de lege, inclusiv sacrificarea carnivorelor pe o rază de trei kilometri în jurul focarului. ”Nu e vorba de un carnagiu, vă daţi seama că nu e dorinţa noastră să ucidem animalele, dar nu avem ce face, viaţa oamenilor e mai importantă decât a animalelor”, a spus Siko Barabas Sandor.
Potrivit acestuia, numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 13 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani. Medicii de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe spun că anul acesta aproape 85 de persoane, iar anul trecut peste 200, au solicitat să li se facă vaccin antirabic după ce au fost muşcate sau zgâriate de câini ori pisici. AGERPRES/(AS-Oana Mălina Negrea)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail