An de an, fie că mai ştim sau nu pentru ce-au luptat, de ce şi cum au pierit, noi ne comemorăm eroii. Se depun coroane, se fac marşuri, se prezintă lumea prin cimitire cu flori şi urale şi se ţin discursuri de către mai marii autorităţilor. Au fost sute de vieţi româneşti pierdute. În cele două Războaie Mondiale, România a pierdut aproximativ un milion de militari şi civili şi, este firesc în acest mod, să-i comemorăm de la an la an. Lucrul acesta a fost decis, la nivelul naţiunilor, prin tratatul de la Versailles, tratat care a fost semnat de fostele ţări beligerante. Documentul prevedea că acest fapt de comemorare este obligatoriu, pe lângă întreţinerea mormintelor celor căzuti pe front şi îngrijirea operelor de război care le sunt dedicate martirilor români şi nu numai. Pentru a fi concretizat acest tratat, a apărut decretul lege nr. 1693/4 mai 1920 prin care s-a hotărât ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită de Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, iar România a devenit prima ţară care îi omagiază pe eroii străini odată cu cei naţionali. Data aceasta, a fost decretată cu această ocazie, drept o sărbătoare naţională a poporului român.
Aşadar, pe lângă sărbătoarea creştinilor Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit vineri, 13 iunie 2013, odată cu Înălţarea Domnului şi ziua pentru eroii neamului românesc „din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisorile comuniste pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român” – aşa cum sunt ei pomeniţi în slujbele religioase.
În Covasna, în faţa Bisericii „Înălţarea Domnului“ dinVoineşti, slujitorii sfintelor altare, oficialităţile judeţene şi locale, garda de onoare constituită din militari ai Unităţii Militare din Sfântu Gheorghe, Batalionul nr. 22, Vânătorii de Munte, elevi însoţiţi de profesori, precum şi numeroşi credincioşi au participat la tradiţionala procesiune închinată eroilor neamului. Manifestarea s-a deschis prin intonarea imnului de stat, urmată de oficierea cuvenitei slujbe de pomenire, prilej cu care preotul Măciucă Ovidiu a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, prin discursul prefectului de Covasna Dumitru Marinescu, au fost depuse jerbe și coroane de flori, de către reprezentaţii diferitelor instituţii şi foruri covăsnene. A urmat defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.
Eroii sunt cei dragi nouă. Nu există nicio casă, nicio familie din România, din păcate, care să nu fi avut eroi, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei. Ei au luptat pentru apărarea pământului, pentru întregirea fiinţei naţionale, pentru apărarea religiei. Ei şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi. Ei şi-au sacrificat viaţa pentru un ideal, pentru propria lor patrie, pentru a fi fideli unei chemări speciale – aceea de a-şi apăra propriul popor. De aceea, Înălţarea Domnului este o zi specială în România.
Cel mai bun mod de a-i cinsti este acela de a nu uita modul lor de a-şi privi propria naţiune şi propria existenţă. Este un mod care exclude egoismul. Un adevărat erou este şi martirul pentru credinţă, un adevărat erou este şi cel care a murit în închisorile comuniste. Există diferite tipologii de eroi, însă ce au în comun toţi aceşti oameni este capacitatea de sacrificiu pentru un ideal înalt. Ei, eroii noştri sunt cinstiţi astăzi, de cei în ale căror piepturi bate o inimă de român.
Dana Şerban