Ce-a de-a treia ediţie a Festivalului florilor comestibile, de la Sfântu Gheorghe are loc astăzi după-amiază, în grădina de vară a Complexului Parc, unde vor putea fi degustate aperitive, sosuri, salate şi deserturi preparate din flori.
Gazda evenimentului, Kovacs Istvan, a declarat, pentru AGERPRES, că delicatesele culinare vor fi preparate de maestrul bucătar Blasko Janos din Ungaria, care a lucrat timp de 40 de ani în mai multe restaurante celebre din Budapesta. Acesta a fost prezent şi la primele două ediţii ale festivalului de la Sfântu Gheorghe când a preparat gogoşi cu dulceaţă de trandafiri, ruladă de orez cu pepene galben şi gălbenele, budincă cu flori de muşcate, friptură de pui cu struguri şi flori de dovleac şi salată de panseluţe. În meniul din acest an se vor număra, printre altele, şniţele din flori de soc.
Kovacs Istvan a menţionat că florile comestibile sunt ”sănătoase, gustoase şi nici nu costă nimic, pentru că le găsim în jurul nostru’.
”Majoritatea florilor nu au doar un rol decorativ, ci pot fi folosite la gătit pentru că dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor şi salatelor. Să nu vă închipuiţi că vom lua castronul şi vom mânca flori amestecate. Acestea vor fi încorporate în fripturi, pilaf, rulade, budinci sau prăjituri”, a spus Kovacs Istvan.
Bucătarii spun că printre florile comestibile se mai numără păpădia, folosită şi pentru prepararea vinului, zorelele, crăiţele, violetele, levănţica, muşeţelul, liliacul alb, florile de tei, talpa gâştii şi limba mielului.
În judeţul Covasna au avut loc în ultimii ani şi alte festivaluri gastronomice, cum ar fi Parada Cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe, Festivalul peştelui de la Belin, Festivalul cartofului de la Târgu Secuiesc, Festivalul tocăniţelor la ceaun la Covasna şi Festivalul vânătoresc de la Malnaş Băi, organizate cu scopul diversificării ofertei turistice şi atragerii de vizitatori în această zonă. AGERPRES/(A-Oana Mălina Negrea)