Deputatul UDMR Marko Attila a declarat ieri, că Uniunea va întocmi un raport referitor la modul de aplicare în România a Cartei Europene Limbilor Regionale şi Minoritare, care va fi prezentat Consiliului Europei în paralel cu cel oficial întocmit de autorităţile statului român.

Marko Attila a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că România se apropie de cel de-al doilea ciclu de monitorizare pe problema implementării Cartei Europene a Limbilor, dar constată că reprezentanţii Guvernului nu se implică suficient în colectarea datelor astfel încât să poată contura situaţia reală până în luna octombrie a.c când va trebui prezentat raportul periodic în faţa forurilor europene.

Parlamentarul covăsnean a amintit, în context, că a adresat recent premierului Victor Ponta şi altor nouă miniştri o serie de întrebări legate de modul de aplicare a Cartei Europene a Limbilor, dorind să afle şi ce măsuri a luat Guvernul României pentru remedierea aspectelor criticate de Comitetul de Experţi al Consiliului Europei în raportul de evaluare anterior.

Având în vedere modul „superficial” în care Executivul tratează acest subiect, UDMR va pregăti acest „raport din umbră” prin Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi „Mikó Imre”, pe care îl va înainta Consiliului Europei, a mai spus Marko Attila.

„Paralel cu cel al Guvernului, bazându-se pe datele adunate de noi, vom elabora şi noi un raport până la toamnă, adică până când România îşi va depune propriul raport”, a spus acesta.

Parlamentarul covăsnean a conchis că din cele constate până în prezent rezultă că România stă foarte bine la capitolul legislaţie, dar nu şi în ce priveşte aplicarea şi respectarea Cartei limbilor regionale sau minoritare pe care a ratificat-o în anul 2008.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail