O asociaţie din Bucureşti a trimis o sesizare către mai multe instituţii din judeţul Covasna, printre care Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Inspectoratul de Poliţie şi Inspectoratul de Jandarmi, prin care atenţionează asupra tăierilor de arbori descoperite în urma unei acţiuni de voluntariat desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute.
Conducerea Asociaţiei EcoAssist a anexat aproape 20 de pagini cu fotografii, informaţii şi coordonatele geografice ale terenurilor unde au fost găsite cioturi de arbori, solicitând autorităţilor să verifice dacă tăierile aveau autorizaţie sau nu.
Preşedintele asociaţiei, Liana Buzea, menţionează că un echipaj format din 14 persoane a parcurs sâmbăta trecută două trasee prin pădurile din judeţul Covasna, unde au găsit cioturi de copaci şi buşteni neridicaţi în urma exploatărilor. Primul traseu a vizat zona staţiunii Covasna, fiind străbătută distanţa dintre hotelul Clermont şi localitatea Comandău, iar cel de-al doilea, zona Covasna-Zăbala-Ghelinţa.
Conducerea asociaţiei a solicitat precizări legate de proprietarii terenurilor, autorizaţiile în baza cărora s-au efectuat lucrările, date exacte privind suprafaţa autorizată pentru exploatare, tipurile şi numărul de arbori autorizaţi pentru tăiere. De asemenea, a solicitat ca, în cazul în care se constată că tăierile s-au făcut ilegal, să fie identificaţi autorii şi sancţionaţi conform prevederilor Codului Silvic.
Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociaţiei EcoAssist, intitulat „Plantăm fapte bune în România”, care îşi propune să salveze pădurile, prin stoparea tăierilor ilegale şi reîmpăduriri.
De altfel, echipa „Plantăm fapte bune” a lansat anul trecut cu sprijinul ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii o aplicaţie online intitulată „Harta taierilor de paduri”, unică în lume, unde orice persoană poate raporta tăierile de copaci utilizând imaginile satelitare Google Maps sau înregistrând coordonatele GPS şi fotografiile de la locul tăierii. Până în prezent, pe această hartă, care poate fi accesată la adresa http://harta.plantamfaptebune.ro/Public, au fost înregistrate 1.434 de raportări din mai multe judeţe, iar unele cazuri au ajuns în instanţă.
Partenerul local în acest proiect este Asociaţia „Alutus” din judeţul Covasna, coordonată de Cătălin Lazăr, care a ţinut să mulţumească Prefecturii Covasna, Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului de Regim Silvic şi voluntarilor pentru susţinerea acestei iniţiative.
În primăvara acestui an, echipa „Plantăm fapte bune” a plantat arbori pe o suprafaţă de aproape 1,5 hectare de teren în localitatea Vâlcele, iar în toamnă va continua.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES