Odată cu venirea vacanţei de vară, elevii şi studenţii au posibilitatea de a se angaja şi de a câştiga anumite sume de bani de la firmele care au nevoie de munca lor.
Potrivit directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, conform Legii 72/26 martie 2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, angajatorul care încadrează în muncă, pe perioada vacanţei, elevi care au vârsta de minim 16 ani sau, cu acordul părinţilor, şi elevi de 15 ani, precum şi studenţi, beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii.
Viitorii angajatori care vor fi de acord cu angajarea tinerilor trebuie să ştie că au de îndeplinit anumite condiţii, şi anume: încadrarea în muncă se realizează în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial, sau a unui contract de muncă temporar, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. Potrivit legii, stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru o perioadă de maxim 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. În vederea acordării stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM.
Kelemen Tibor ne-a spus că în cursul anunlui trecut angajatorii covăsneni au încheiat contracte de muncă cu aproximativ 50 de elevi şi studenţi cărora li s-a oferit de lucru în domenii precum construcţii, tipografie, confecţii, servicii. Acesta a menţionat că, în vederea popularizării acestei oportunităţi, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna transmit scrisori către angajatori prin care li se fac cunoscute prevederile legale în domeniu.
Maria Graur