Lucrarea de suflet a Maicii Serafima, stareţa de la Mănăstirea Mărcuş – adoptarea, creşterea şi îngrijirea celor zece fetiţe, devenite mici „eroine” – a impresionat şi continuă să emoţioneze pe toată lumea. Ca atare, periodic au loc acţiuni caritabile pentru strângerea de fonduri în beneficiul acestor „îngeraşi”, cum plastic le numeşte „Mama” lor de suflet, măicuţa Serafima.
Despre cea mai recentă iniţiativă care va avea loc mâine, la Casa Mureşenilor din Braşov, ne-a vorbit organizatorul ei, poetul Adrian Munteanu, directorul Editurii „Arania”.
Invitaţie la „Casa Mureşenilor” din Braşov
– Într-adevăr, mâine-seară, începând cu ora 18,00 are loc la sediul Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov, Piaţa Sfatului 25, un eveniment poetic şi umanitar. Este prilejuit de lansarea volumului de poezie „Umbra cântăreţului de jazz”, al scriitorului româno-german Eugen Doru Popin, carte apărută la Editura noastră, “Arania”. Vor lua parte, pe lângă autor, câţiva invitaţi de marcă, respectiv scriitorul Adrian Lesenciuc, lectorul univ. dr.Virgil Borcan, de la Catedra de Literatură a Univestităţii “Transilvania”, precum şi celebrul cvintet vocal, „Anatoly”, cunoscut în ţară şi străinătate. Moderatori sunt Laurenţiu-Ciprian Tudor şi subsemnatul.
Aşadar, cu acest prilej se întâlnesc contopite versuri în idiomuri diferite (german, italian, francez şi român), iar spectatorii vor avea parte şi de alte satisfacţii estetice, graţie recitalului oferit de formaţia „Anatoly”. Încasările realizate din vânzarea volumului amintit vor fi fiind donate Mănăstirii covăsnene Mărcuş, întru ajutorarea graţioaselor făpturi ce cresc atât de frumos acolo.
Portretul unui autor de succes
– În numele cititorilor nostri mai puţin familiarizaţi cu lumea literară, am să comit o impietate, întrebând (cu scuzele de rigoare), cum l-ai descrie pe Eugen D. Popin?
– „Greşeala recunoscută e pe jumătate iertată!”. Glumesc, fireşte, şi întrebarea mi se pare pe undeva firească, deoarece breasla scriitorilor, dar mai cu seamă a poeţilor, este destul de puţin cunoscută marelului public.
Ei bine, scriitorul şi traducătorul Eugen Doru Popin, actualmente trăitor în Germania, s-a născut în ţara noastră în anul 1951 la Ciacova, în judeţul Timiş. Reuşeşte performanţa de a fi simultan membru al Uniunii Scriitorilor din două ţări, România şi Germania, fiind autorul a peste 15 volume de versuri, unele dintre ele în ediţii bilingve sau …trilingve! Să amintesc, de pildă, „Living room cu scară interioară /Living room mit Innentreppe”, ediţie bilingvă româno-germană, sau „Ton demi-mot”, editie trilingvă franceză-germană- română. A publicat, de asemenea, volume de versuri în limba italiană, cum este „Il silenzio grida” („Liniştea strigă”) ori numai în limba germană, „September auf der Ponte Rialto”(„Septembrie pe Ponte Rialto”), „Deine Hälfte des Wortes”( „Jumatatea ta de cuvânt”), „Papagaien mit blauen Schnäbeln” („Papagalii cu ciocuri albastre”).
– Impresionant, fără doar şi poate. Şi cum a auzit distinsul literar tocmai din Germmania de „Fetiţele de la Mărcuş”, implicându-se într-un asemenea act de caritate?
– Păi, lăsând modestia la o parte, trebuie să spun că o parte din „vină” îmi aparţine. Eugen D. Popin este traducătorul meu în limba italiană, dând o probă de foc cu prilejul tălmăcirii unor sonete de-ale mele prezentate în patria lui Petrarca. Am avut astfel bucuria şi onoarea să fiu distins cu Premiul European de Poezie NUX la Târgul Internaţional de Carte de la Milano în toamna anului trecut.
– Felicitări încă o dată, stimate Adrian Muntean (nu numai poet, ci şi confrate cu state vechi într-ale jurnalisticii la Postul de radio Târgu Mureş şi Bucureşti!). De data aceasta te gratulez în mod public, pentru că individual am făcut-o la vremea respectivă!
– Mulţumesc. Mai trebuie ştiut că Eugen Doru Popin a tradus şi versurile tinerei poete Diana Laura Nohit, care a câştigat de curând Premiul I la un alt concurs internaţional de poezie în Italia.
El a aflat de la mine despre frumoasa ispravă umanitară ce se derulează la Mănăstirea Mărcuş, povestindu-i că am participat până acum la trei spectacole de caritate, unde s-au strâns fonduri pentru fetiţele de acolo. Aşa că şi-a arătat disponibilitatea de a se implica şi el, decizând să doneze suma strânsă din vânzarea cărţii sale de versuri, „Umbra cântăreţului de jazz”, ce va fi lansată mâine-seară.
Autorul va oferi cu acest prilej autografe, după care va urma un recital de excepţie susţinut de formaţia „Anatoly”. Precizez, pentru cine nu ştie, că grupul este alcătuit din Andrada Mureșan, Gabriel Baciu, Ciprian Cucu, Marius Modiga și Ciprian Țuțu, toţi interpreţi profesionişti, solişti cu studii muzicale superioare. Repertoriul cvintetului cuprinde peste 500 de lucrări acapella şi cu acompaniament, piese preclasice, clasice, romantice, religioase, folclorice, colinde etc.
•••
…Aşadar, şi pe această cale invităm să ia parte la manifestarea amintită cât mai mulţi amatori de literatură, muzică şi…fapte bune. Se înţelege, că prin intermediul tău, stimate coleg Horia C. Deliu, şi cititorii cotidianului „Mesagerul de Covasna” – ziar care ştiu că a relatat mereu despre frumoasa şi incredibila poveste de viaţă ce se derulează la Mărcuş, la initiativa şi sub oblăduirea Maicii stareţe Serafima – vor fi prezenţi.
Vă aşteptăm cu toată dragostea, intrarea fiind liberă!
Horia C. Deliu