Aproximativ 30 de foşti angajaţi ai societăţii comerciale de panificaţie Mopaco din Sfântu Gheorghe, care şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape două luni, au organizat ieri un protest în faţa sediului societăţii, cerând plata salariilor restante.
Oamenii spun că nu au mai primit bani din luna martie şi că sunt „înglodaţi” în datorii. Acesta a fost cel de-al treilea protest al salariaţilor Mopaco de la închiderea fabricii.
„Au închis peste noapte. Duminică am fost la muncă şi luni ni s-a spus să nu mai venim că se închide (…) Ultimul salariu l-am primit în luna martie, avansul, dar lichidarea nu am mai primit-o şi au trecut deja două luni şi jumătate. Nu avem din ce să trăim, deja avem datorii”, a spus unul dintre protestatari.
Foştii angajaţi ai Mopaco spun că nu vor beneficia nici de plăţi compensatorii pentru că nu erau prevăzute în contractual colectiv de muncă. Aceştia au făcut plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi spun că au dat în judecată societatea pentru a-şi recupera salariile restante.
„Am lucrat timp de 35 de ani la această societate. Am intrat în fabrică la 19 ani şi am muncit şi ziua şi noaptea, în schimburi, şi sâmbăta şi duminica, niciodată nu am comentat. Salariile au fost mici, dar ne-am mulţumit cu puţin (…) Toată viaţa am făcut aluat, acum, la 53 de ani, unde să mă duc, unde să mă angajez” , a spus una dintre fostele salariate.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Kelemen Tibor, a declarat pentru AGERPRES că societatea Mopaco a intrat în insolvenţă, iar din acest motiv a disponibilizat 85 din totalul celor 94 de angajaţi de la secţiile de producţie din Sfântu Gheorghe, Sântionlunca şi Covasna unde se fabrica pâine, respectiv biscuiţi.
Potrivit acestuia, foştii angajaţi au beneficiat de servicii de preconcediere înainte de a intra în şomaj, oferindu-li-se sprijin în vederea găsirii altor locuri de muncă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES