Numărul cazurilor de rabie este în creştere în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 13 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, în anul 2010 s-au descoperit 18 cazuri de rabie la vulpi, în 2011 şapte cazuri, în 2012 şase cazuri, iar până la jumătatea acestui an s-au confirmat deja 13. Acesta a menţionat că animalele au fost găsite nu doar în pădure, ci şi în jurul unor localităţi din mediul rural, precum Ilieni sau Arcuş. În ultima perioadă mai mulţi cetăţeni din Sfântu Gheorghe au semnalat prezenţa vulpilor şi în oraş, fiind văzute în diverse locuri din Cartierul Simeria, îndeosebi în zona Universităţii, a Spitalului Judeţean, a Grădiniţei „Albă ca Zăpada” şi a cimitirului reformat. Dr. Siko a confirmat că o familie de vulpi s-a aciuat în preajma municipiului Sfântu Gheorghe, precum şi faptul că în ultimele trei săptămâni a primit peste 10 plângeri din partea unor părinţi, îngrijoraţi de posibilitatea ca acestea să fie bolnave de rabie şi să le atace copii.

Autorităţile sanitar-veterinare spun că e posibil ca vulpile să nu fie infestate, dar, pentru a fi sigure, în urmă cu câteva zile au capturat un pui şi au trimis probe pentru analiză la laborator. Dacă se va confirma prezenţa virusului atunci întreaga familie de vulpi va fi sacrificată, iar în caz contrar acestea vor fi duse înapoi în pădure.

Având în vedere înmulţirea cazurilor de rabie, conducerea DSV le recomandă cetăţenilor să nu se apropie de vulpile întâlnite întâmplător şi să nu atingă animalele bolnave sau moarte. Proprietarilor de câini care fac excursii în afara localităţilor sau participă la partide de vânătoare li se recomandă să-şi vaccineze animalele, iar persoanelor care au fost muşcate ori zgâriate de vulpi, câini ori pisici fără stăpân să se prezinte imediat la medicul de familie.

Dr. Siko a menţionat că animalele turbate sunt periculoase pentru că îşi pierd instinct de conservare, nu se retrag la apropierea omului, devin violente şi atacă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail