Un mic muzeu dedicat memoriei medicului Fogolyan Kristoff, cel care a construit vechiul spital din municipiul Sfântu Gheorghe, a fost inaugurat luni, cu prilejul aniversării a 130 de ani de la naşterea acestuia.
Muzeul a fost amenajat de nepotul medicului, Szotyori Nagy Aron, într-o încăpere din incinta Prefecturii Covasna, care îşi are sediul într-o clădire construită de familia Fogolyan la începutul secolului trecut, cu destinaţia de casă familială. După mai mulţi ani de judecată, Szotyori Nagy Aron a obţinut acest spaţiu unde a expus mai multe obiecte ce au aparţinut bunicului său – documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, printre care halatul medical şi instrumentarul sanitar.
Szotyori Nagy Aron a declarat pentru AGERPRES că familia sa a fost una dintre cele mai vechi şi respectate din zonă şi este mulţumit că a reuşit să aducă un mic omagiu bunicului său.
„Bunicul meu a fost, pot spune, un medic european la acea vreme pentru că avea o viziune modernă (…) De numele lui se leagă construirea vechiului spital din Sfântu Gheorghe şi a fost foarte implicat în viaţa comunităţii (…) I se spunea ‘îngerul alb’ pentru că întotdeauna a ajutat oamenii, indiferent de pătura socială, iar celor săraci nu le percepea onorarii. Astăzi ar fi împlinit 130 de ani şi mă bucur că am putut să fac acest mic muzeu în memoria lui. Dar un ochi râde şi unul plânge, plânge pentru că după 23 de ani de la Revoluţie nu am reuşit să ne redobândim proprietăţile confiscate abuziv de comunişti, iar ceea ce am primit, inclusiv aceste camere din casa noastră, le-am primit după îndelungaţi ani de procese”, a spus Szotyori Nagy Aron.
Nepotul medicului vrea să înfiinţeze o fundaţie care să poarte numele lui Fogolyan Kristoff şi să acorde premii, ajutoare şi burse medicilor merituoşi, precum şi tinerilor care doresc să îmbrăţişeze această meserie. De asemenea, vrea să creeze o asociaţie în memoria mamei sale, care va avea ca scop sprijinirea femeilor sărace, cu mulţi copii.
Szotyori a dobândit în urmă cu câţiva ani şi aripa veche a clădirii Consiliului Judeţean, construită pe vremuri de dr. Fogolyan cu destinaţia de sanatoriu, dar spune ca este nemulţumit pentru că nu i-au fost retrocedate mai multe terenuri, cum ar fi cele pe care s-au construit ştrandul municipal, hotelul „Bodoc” şi un supermarket din Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES