Elevi de la mai multe licee din judeţul Covasna au participat ieri după-amiază la un miting în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean din Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de nedecontarea banilor de navetă.
Elevii aveau feţele vopsite în alb, cu lacrimi negre şi purtau pancarte prin care cereau să li se dea banii de navetă. Din centrul oraşului şi până în faţa Inspectoratului Şcolar aceştia au împins o căruţă pe care era scris Ministerul Educaţiei.
„Prin lacrimile desenate pe feţele noastre deplângem situaţia noastră, dar şi starea sistemului de învăţământ care este de plâns. Acelaşi lucru simbolizează şi căruţa. Aşa merg lucrurile în învăţământul românesc”, a spus Koman Attila, un elev din clasa a IX-a care s-a numărat printre organizatori.
Elevii au confecţionat avioane din hârtie pe care le-au aruncat peste gard în curtea Inspectoratului, spunând că tot aşa vor „zbura” şi ei peste graniţă dacă nu vor fi sprijiniţi să-şi construiască un viitor în România. De asemenea, au lipit peste 50 de scrisori adresate Ministerului Educaţiei, prin care povesteau greutăţile pe care le întâmpină din cauza nedecontării banilor de navetă. Proteste ale elevilor au avut loc simultan şi în oraşele Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.
Săptămâna trecută peste 2.000 de elevi din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză la iniţiativa Asociaţiei tinerilor maghiari din Transilvania, iar miercuri au organizat flashmoburi de câte cinci minute în faţa mai multor licee.
Elevii spun că nu li s-au mai decontat banii de navetă de aproape şapte luni, iar în atare condiţii unii dintre colegi lor au renunţat ori vor renunţa la şcoală din clasa a X-a.
La finalul protestului, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a invitat reprezentanţii elevilor la discuţii.
În judeţul Covasna, un număr de 2.240 de liceeni din mediul rural fac zilnic naveta la şcoală, iar ultimele plăţi s-au decontat în luna decembrie anul trecut, pentru lunile octombrie şi parţial noiembrie. Suma restantă pe ultimele şapte luni depăşeşte 2,2 milioane de lei la nivel de judeţ.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES