La Centrul de Diagnostic și Tratament Pro–Vitam din Sfântu Gheorghe s-au făcut, recent, investiții în aparatura medicală astfel că în prezent aici se pot efectua investigații medicale de înaltă calitate.

Spre exemplu, cea mai precisă metodă de măsurare a densității osoase se face cu aparatură specială, un osteodensitometru DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry). Potrivit reprezentanților Pro-Vitam, această metodă de diagnosticare a osteoporozei este unică în județul Covasna.

„Osteoporoza, reducerea densității osoase, este o boală care afectează o persoană din zece și mai ales pe femeile peste 40 de ani. Conform statisticilor, aproximativ jumătate din populație cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză (…) Principiul de bază al clinicii Pro-Vitam îl constituie prevenția și diagnosticarea bolilor din timp. În acest sens, osteoporoza este o boală ce poate fi diagnosticată din timp, înaintea apariției oricărui simptom, fapt pentru care am considerat de bun augur extinderea laboratorului nostru de imagistică. Noi suntem, în acest moment, singurii investitori din acest județ care am achiziționat aparatura ce măsoară densitatea osoasă cu cea mai sigură metodă, metoda DEXA. Mai exact, măsurăm densitatea osoasă în trei segmente, conform standardelor clinice”, a explicat  doamna doctor Livia-Maria Terza.

Potrivit acesteia, modul de viață necorespunzător contribuie la creșterea fracturilor osoase și a dezvoltării osteoporozei odată cu trecerea anilor, factorii de risc fiind: fumatul, sedentarismul, stresul, alimentația necorespunzătoare.

„Deoarece osteoporoza este asimptomatică, în primii ani se recomandă tuturor celor cu vârsta de peste 30 de ani măsurarea anuală sau măcar bianuală a densității osoase”, a mai spus doamna doctor Terza.

În plus, potrivit reprezentanților clinicii, la Pro-Vitam se realizează investigații de tomografie computerizată cu cel mai performant aparat din Sfântu Gheorghe.

Screening pentru boli metabolice

Clinica oferă o gamă variată de servicii. Spre exemplu, la Pro-Vitam se efectuează și screening pentru câteva boli metabolice, cum ar fi: Fenilcetonuria, Deficitul de Biotinidază, Galactozemia, Hipotiroidism. Primele trei sunt boli metabolice congenitale foarte rare, iar ultima este o boală endocrină ce determină o tulburare metabolică severă. Fiecare boală metabolică, nediagnosticată la naștere, va avea consecințe ireversibile în dezvoltarea somatică și psihică normală a copilului. Diagnosticate la timp, se pot elimina aceste consecințe printr-un regim alimentar adecvat, de unde importanța fundamentală a acestor investigații. ”Facem și screening pentru câteva boli metabolice pentru copil: de exemplu screeningul pentru Deficitul de Biotinidază, Galactozemia, Hipotiroidism. Dacă acestea sunt depistate în primele zile după naștere, cu o dietă simplă putem să facem oameni sănătoși din acești copii”, a menţionat doamna doctor Maria Terza.

Dr. Maria Terza şi dr. Fejer Szilard

Cercetări de nivel internațional, la Sfântu Gheorghe

În laboratorul de analize medicale al Centrului de Diagnostic și Tratament Pro-Vitam s-au făcut investiții importante în domeniul cercetării, despre care a vorbit  dr. Fejér Szilárd. Chimist de profesie şi cu  un doctorat în chimie la Cambridge, acesta și-a petrecut ultimii 12 ani în străinătate, şi, aşa cum ne-a mărturisit,  preocuparea sa principală o constituie realizarea unor cercetări de nivel internațional, pe plan local, la Sfântu Gheorghe.

„În prezent, în laboratorul nostru ne desfășurăm activitatea de cercetare trei chimiști și biologi cu doctorat, doi dintre noi având doctoratul în Anglia. Menținem relații importante cu universități din străinătate și suntem implicați în mai multe proiecte europene, cu universitatea din Novi Sad, universitatea  din Szeged și universitatea din Cambridge. Avem o relație foarte strânsă cu acestea”, a declarat dr. Fejér Szilárd. Acesta a precizat că performanța unui centru de cercetare se măsoară în numărul publicațiilor apărute în cele mai renumite reviste științifice internaționale.

„Noi facem aici cercetare care este relevantă pe plan mondial. Cel mai recent articol al nostru despre modelarea proteinelor implicate în boala Alzheimer, realizat în colaborare cu Universitatea din Cambridge, va fi pe coperta ediției din iulie a unui important jurnal de chimie fizică”, a spus domnul doctor.

Acesta a subliniat că în județul nostru nu există nicio altă organizație care a publicat articole științifice în jurnale internaționale.

„Noi suntem primii care au făcut acest lucru, dar sper că nu suntem ultimii. Pe termen lung, ne gândim să dezvoltăm laboratorul de cercetare și ne-am dori ca profesia de cercetător să fie mult mai apreciată la noi. Ideal ar fi ca un număr mai mare de tineri să-și manifeste interesul față de această profesie, aici. Problema este că, de obicei, cariera de cercetător nu este foarte atractivă, salariul nu este mare (…)”, a explicat dr. Fejer Szilárd.

Acesta a arătat că, din păcate, foarte mulți dintre cei cu calități deosebite pleacă din țară pentru a-și continua studiile de cercetare, sau renunță la cercetare în lipsa oportunităților din țară. „Știm oameni, foarte mulți tineri, care au renunțat la cercetare pentru că nu au ce să facă. Ideea e să emigreze cât mai mulți, dar să se întoarcă la fel de mulți. Deci, să facă acolo un doctorat, să acumuleze foarte multă experiență, dar să se întoarcă și să schimbe sistemul. Numai tinerii pot schimba sistemul. Sistemul poate fi schimbat cu tineri entuziaști (…) Știm că cercetarea nu se finanțează foarte bine, trebuie să aplicăm la proiecte internaționale, la proiecte naționale”, a spus dr. Fejer.

„Ziua porților deschise”

Vineri, Centrul de Diagnostic și Tratament Pro-Vitam își deschide porțile. Oricine va dori va putea vizita clinica şi va putea vedea ce oferă aceasta,  etc.

„Începând de săptămâna aceasta, timp de două luni, în ziua de vineri avem ”Ziua porților deschise”. Poate să vină oricine, îi așteptăm cu multă plăcere, numai să ne spună cu o zi înainte, ca să nu fie aglomerat”, ne-a spus doamna doctor Maria Terza.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail