Centrul European de Studii Covasna – Harghita şi Editura Eurocarpatica, şi-au propus să cinstească pe cei ce le-au fost alături timp îndelungat în cercetările din domeniul istoriei şi culturii tradiţionale din sud – estul Transilvaniei, cât şi unele personalităţi din această parte de ţară care s-au afirmat în domeniul lor de activitate. Iniţiatorii proiectului îşi propun astfel să prezinte în faţa tinerilor cercetători modele profesionale prin prezentarea unor secvenţe semnificative din viaţa şi activitatea celor pe care urmează să-i înlocuiască.

În acest scop, în cadrul Editurii Eurocarpatica a fost iniţiată colecţia „Profesioniştii noştri”, colecţie în care a apărut şi volumul Ion Micu, silvicultor, cinegetician, conferenţiar universitar, la 70 de ani (ediţie coordonată de Ioan Lăcătuşu). Lucrarea constituie o apreciere deosebită pentru îndelungata şi valoroasa activitate publicistică, de formare profesională, de management şi cercetare în domeniul gospodăririi durabile a pădurilor şi a vieţii sălbatice de la obârşia Oltului, Mureşului, Trotuşului şi a celor două Târnave, a distinsului cărturar Ion Micu din Miercurea-Ciuc.

Păstrând structura volumelor anterioare, lucrarea de faţă cuprinde un Cuvânt de binecuvântare (sugestiv intitulat Întoarcerea Tricolorului) din partea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Ioan Selejan, al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Prefaţa volumului O viaţă închinată gospodăriri pădurilor şi faunei cinegetice harghitene, purtând semnătura conf. univ. dr. Ing. Darie Parascan, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în finalul căreia este redată „opera scrisă”, respectiv titlurile celor peste 100 lucrări, studii şi articole redactate, în decursul anilor, de conf. univ. dr. Ion Micu. Capitolul se încheie cu prezentarea a 34 de mesaje redactate de personalităţi ale vieţii publice româneşti, silvicultori, cadre didactice universitare, cercetători, preoţi, profesori, publicişti, oameni de cultură, care l-au cunoscut pe Ion Micu în diferite împrejurări, i-au fost colegi de studii şi de serviciu, prieteni sau consăteni.

Toate mesajele pun în evidenţă portretul profesionistului şi al omului Ion Micu, a cărei viaţă reprezintă un standard moral şi o pilduitoare existenţă, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Sunt reliefate aspecte ale personalităţii sale complexe, calităţile de conferenţiar universitar şi inginer silvic practician de excepţie în domeniul eco-etologiei ursului brun din România, fiind recunoscut ca unul din cei mai importanţi specialişti în această materie. Este un silvicultor şi cinegetician de seamă al plaiurilor harghitene, un ocrotitor al faunei cinegetice din pădurile judeţului Harghita, un reper în activitatea profesională, deopotrivă un bun profesionist, un bun creştin, un bun român, cât şi un bun cunoscător al limbii şi culturii maghiare, un mentor pentru generaţiile tinere.

Capitolul al doilea cuprinde lucrări şi studii pe teme referitoare la managementului pădurii şi a ursului brun, semnate de Ion Micu împreună cu alţi specialişti în silvicultură, dar şi poezii semnate de Radu Cârneci, un eseu despre limite şi natură aparţinând prietenei sale „de o viaţă”, Uca Marinescu şi câteva secvenţe publicistice purtând semnătura scriitorului Mihai Suciu.

Capitolul al treilea intitulat Ion Micu – O viaţă dedicată pădurii şi animalelor sălbatice, cuprinde repere autobiografice (date despre familie, studii, activitate profesională, publicistică, didactică şi de cercetare ştiinţifică, cărţi, studii şi articole publicate, participări la manifestări ştiinţifice, activitatea civică etc.) şi un grupaj important (230 de pagini) cuprinzând articole şi studii semnate de conf. univ. dr. Ion Micu, grupate tematic astfel: vegetaţia forestieră, fauna sălbatică, opinii şi studii şi file de istorie.

Aşadar, volumul de faţă este dedicat, unui distins intelectual român originar din judeţul Harghita, care a activat, s-a realizat profesional şi s-a afirmat în viaţa publică a acestui judeţ. Această subliniere se impune deoarece, studiile referitoare la personalităţile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita şi la contribuţia oamenilor acestei părţi de ţară la patrimoniul cultural-spiritual naţional, au pus în evidenţă faptul că, un mare număr de intelectuali născuţi în aceste judeţe, s-au format şi realizat profesional în alte zone ale ţării, în timp ce o importantă contribuţie la istoria românească locală au adus-o oameni originari din întreg spaţiul românesc care, odată stabiliţi aici, s-au ataşat de aceste frumoase plaiuri româneşti şi au încercat să contribuie după puterile fiecăruia la prosperitatea lor materială şi spirituală, precum şi la afirmarea culturii româneşti într-un spaţiu în care limba şi cultura maghiară este vorbită şi promovată de majoritatea populaţiei.

Dr. ION MICU şi-a petrecut copilăria, a urmat cursurile şcolii primare, a gimnaziului şi ale liceului la Gheorgheni, influenţa mediului înconjurător constituind un factor decisiv în opţiunea profesională, dar şi în evoluţia moral-spirituală. O amprentă definitorie asupra profilului său moral şi a conduitei profesionale, a avut-o educaţia primită în familie. Ca oameni cu carte părinţii Ioan şi Silvia au fost preocupaţi de pregătirea intelectuală a fiului, insuflându-i duhul dragostei de Dumnezeu şi de semeni, duhul înţelepciunii şi al cunoaşterii.

După absolvirea liceului la Gheorgheni, şi-a desăvârşit vocaţia prin studii universitare la Facultatea de Silvicultură din Braşov şi mai târziu prin obţinerea titlului ştiinţific de doctor al Universităţii „Transilvania” din acelaşi oraş. Dr. ION MICU a parcurs toate treptele profesiei, de la aceea de inginer la Ocolul Silvic Gheorgheni (la 22 de ani), la cea de şef de Ocol Silvic la Tulgheş (la 25de ani), apoi şef birou la Inspectoratul Silvic Harghita (la 28 de ani), director la Direcţia Silvică Miercurea-Ciuc (la 33 de ani), director al Direcţiei de Vânătoare din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor. A avansat pe scara ierarhică a profesiei pe merit, reuşind întotdeauna să-şi îndeplinească exemplar atribuţiile profesionale, cu toate vicisitudinile specifice regimurilor politice. A îndeplinit funcţii de conducere şi rosturi importante în viaţa publică a judeţului Harghita, începând din tinereţe, fiind implicat în gestionarea, timp de aproape jumătate de secol, a pădurilor şi vieţii sălbatice din munţii judeţului respectiv. În cei 44 de ani (din care peste 24 ani în funcţia de manager) cât a fost activ în slujba silviculturii harghitene şi nu numai, s-a preocupat cu profesionalism şi dăruire de gospodărirea raţională şi durabilă a fondului forestier dar şi de propăşirea calitativă şi cantitativă a efectivelor de vânat din judeţ.

Lucrând o viaţă într-un domeniu care a permis multora acumularea unor mari valori materiale, de cele mai multe ori necuvenite, Dr. Ion Micu a rămas acelaşi om cinstit, modest, exemplu de corectitudine şi onestitate care, împreună cu distinsa sa soţie ing. Georgeta Micu, au investit în educaţia celor doi copii – Ioan Iulius şi Corina-Silvia, amândoi cu studii universitare strălucite şi cu doctorate. După decembrie 1989, într-o vreme a oscilaţiilor agitate, Dr. Ion Micu a rămas omul datoriei, al lucrurilor temeinic făcute, preocupat pentru perfecţionarea pregătirii profesionale, în pas cu cerinţele timpului, membru al mediului academic braşovean, implicat benefic în viaţa publică locală. În anul 1996 a obţinut titlul ştiinţific de doctor, iar în anul 2002 cursul de specializare în managementul firmei, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

După o carieră profesională de excepţie a renunţat la funcţiile administrative dedicându-se vieţii academice. Între anii 1996 şi 2004 a fost cadrul didactic asociat, iar între anii 2004 şi 2009 conferenţiar universitar – titular al cursului de Etologie, la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. A considerat ca o datorie de conştiinţă să revină la facultatea în care şi-a desăvârşit studiile universitare pentru a se pune la dispoziţia acesteia cu toată experienţa dobândită în cursul unei vieţi profesionale exemplare. De aceea colegii, studenţii şi specialiştii apreciază că prestaţia didactică a dr. Ioan Micu este remarcabilă, având la bază îmbinarea organică a cunoştinţelor silvice şi cinegetice practice, consecinţă a îndelungatei activităţi în producţie, cu pregătirea ştiinţifică, rod al studiului de ani de zile.

Trebuie remarcat faptul că Ion Micu a introdus în cadrul disciplinelor ce se studiază la Facultatea de Silvicultură a Universităţii Transilvania din Braşov pentru prima dată cursul de „Etologie generală şi cinegetică” editând şi un compendiu cu acelaşi titlu. Cercetările lui efectuate împreună cu colegii din ţară şi din străinătate, colaborările lui valoroase, (a fost mulţi ani colaborator al facultăţii de Silvicultură Sopron din Ungaria, respectiv în Comisia de susţinere de referate în cadrul programului de studii doctorale) au însemnat deschidere de drumuri în etologia faunei sălbatice şi implicit şi în etologia românească.

O recunoaştere a performanţelor sale profesionale o reprezintă elaborarea şi implementarea, în calitate de responsabil-coordonator a proiectului de cercetare ştiinţifică cu tema „Cercetări privind eco-etologia ursului brun din cele mai reprezentative biotopuri ale fondului cinegetic naţional în vederea stabilirii efectivelor optime şi reale”, în perioada 2005-2007 şi prelungit până la finele semestrului I 2009”. Aşa cum apreciază cei mai avizaţi specialişti în materie, din pleiada cercetătorilor consacraţi în sectorul cinegetic, personalitatea conf. univ. dr. Ion Micu se impune prin studii serioase, temeinice, complexe, acceptabile nu numai pentru specialişti, ci şi pentru societatea civilă a ecologiştilor, ele constituind lucrări strict necesare pentru gospodărirea durabilă a ecosistemelor. Sub semnătura dr. Ion Micu, la Editura CERES, au văzut lumina tiparului, lucrări de referinţă, dintre care amintim: URSUL BRUN – Aspecte eco-etologice (1998); Vânatul şi vânătoarea în România (împreună cu dr. ing. Vasile Cotta şi ing. Mihai Bodea – 2001, 2008); Etologia faunei cinegetice (2005); Eco-etologia ursului brun din România (2010).

Aceste volume şi cele aproape 100 de studii şi articole apărute în revistele de specialitate, din ţară şi străinătate şi în presa locală, regională şi naţională, îl înscriu pe Dr. Ion Micu, în rândul oamenilor de ştiinţă şi în cel al cinegeticienilor de prim rang nu numai în ţară, ci şi în elita europeană, fiind considerat deschizător de drum într-un nou domeniu, ETOLOGIA şi apreciat ca unul din cei mai importanţi şi recunoscuţi specialişti în materia ursului brun. Studiile purtând semnătura sa au apărut în reviste precum: „Agricultorul român”, „Revista de Silvicultură şi Cinegetică”, „Carpaţi”, „Vânătorul şi pescarul român”, „”Revista pădurilor”, „Revista de silvicultură a sud-estului Transilvaniei”, „Pădurea noastră”, „Adevărul Harghitei” şi în publicaţii şi edituri din Austria, Germania şi Ungaria.

Pe lângă volumele, studiile şi articolele menţionate, Dr. Ion Micu a prezentat şi o serie de lucrări la sesiunile anuale de comunicări ştiinţifice ale Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi la simpozioanele organizate de Universitatea „Ion Ionescu de la Brad” Facultatea de Agronomie din Iaşi, Facultatea de Silvicultură Braşov şi la instituţiile de profil din Germania. În calitatea sa de redutabil publicist, cunoscut pentru verticalitate şi consecvenţă în apărarea adevărului, Dr. Ioan Micu s-a implicat în susţinerea unor campanii de presă care au urmărit punerea în evidenţă a marilor provocări cu care se confruntă pădurile României şi potenţialul cinegetic, intervenind cu toată autoritatea sa, cu statura lui intelectuală şi morală, fermă şi dreaptă, în scandalul mediatic ce a căpătat chiar dimensiuni internaţionale, în legătură cu gestionarea urşilor în România.

În acelaşi scop, Dr. Ioan Micu a iniţiat înfiinţarea Fundaţiei Pro Ursus, ca un mijloc de acţiune, pentru ca, şi pe viitor, podoaba faunistică a Carpaţilor să poată vieţui în condiţii normale, iar factorii abilitaţi să asigurare gestionarea durabilă şi echilibrată a faunei sălbatice de interes cinegetic în România. Este membru în mai multe asociaţii profesionale şi ştiinţifice, dintre care menţionăm Clubul Vânătorilor din Silvicultură –Harghita şi International Bear Asociation S.U.A.

Toate împlinirile profesionale, ştiinţifice, spirituale şi sociale ale Dr. Ion Micu sunt nemijlocit legate de climatul şi căldura căminului conjugal, de suportul afectiv, înţelegerea şi sprijinul primit din partea soţiei Georgeta şi a copiilor care, la rândul lor, din perspectiva unor oameni realizaţi, pot afirma cu mândrie „tatăl nostru este un bun creştin, un bun român, un tată bun şi bineînţeles un bun profesionist”.

Cunoscut ca un om cu respect pentru credinţa noastră creştină strămoşească, cu respect pentru semenii săi şi cu frică de Dumnezeu, Dr. Ioan Micu este o prezenţă agreabilă, respectată, discretă şi distinsă în viaţa publică a judeţului Harghita şi în comunitatea ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Fiind unul din cei mai apropiaţi colboratori ai Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Ioan Selejan, a fost ales pentru a doua oară în Adunarea Eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, iar din anul 2010 este membru şi în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române.

Imaginea publică pozitivă de care se bucură din partea cetăţenilor judeţului Harghita, deopotrivă români şi maghiari, reprezintă corolarul unei munci de o viaţă, pusă în slujba binelui public, cu seriozitate, consecvenţă, pasiune, cinste şi modestie. Colegii din Harghita, Covasna, Braşov şi din întreaga ţară, vecinii şi toţi cei care îl cunosc pe dr. Ion Micu sunt unanimi în a aprecia ţinuta morală ireproşabilă, erudiţia, umorul, talentul cu care fascinează auditoriu atunci când spune poveştile de vânătoare trăite alături de personaje politice importante din România sau din lume.

Şi încă un aspect, atât de bine subliniat de consăteanul şi prietenul său, prof. Dr.Mihai Suciu: „Crescut şi format într-un spaţiu bilingv, Dr. Ion Micu a învăţat la perfecţiune limba maghiară, vorbită fluent cu numeroşii săi prieteni din rândul etniei conlocuitoare. Fără a face rabat patriotismului cinstit şi sănătos, pentru el, interculturalismul, alteritatea, subsidiaritatea ş.a. nu s-au redus la slogan – noţiuni abstracte, vidate de conţinut, folosite de unii în scop propagandistic –, constituind realităţi trăite, cu valoare de principii. Din păcate, nu în toate situaţiile cu feedback-ul corespunzător”. Referindu-se la acelaşi aspect, fiul său, dr. ing. ec. Ioan Iulius Micu a ţinut să menţioneze: „A reuşit să o înveţe până la nivelul la care un secui neaoş a afirmat în limba maghiară: „Deşi Micu e român, e băiat bun” – această fiind în accepţiunea sa, suprema consideraţie la care ar putea să ajungă un nemaghiar”.

Volumul a apărut în condiţii grafice excelente la tipografia Magic Print S.R.L din Oneşti, cu sprijinul financiar al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi harghitei, S.C. Abies – Hunting S.R.L, din Sf. Gheorghe şi a Fundaţiei Pro-Ursus, din Voşlobeni.

La împlinirea a 70 de ani de viaţă, prin tot ceea ce a realizat în cei 44 de ani de activitate, din care peste jumătate în funcţii de manager şi 14 ani de cadru didactic în învăţământul superior, Dr. Ion Micu s-a remarcat ca un manager performant, un distins cărturar, un pasionat şi avizat cercetător, un mânuitor abil al condeiului, un profesionist căruia i se potriveşte, de minune, zicala după care „Omul sfinţeşte locul”.

Lucrarea conţine material ilustrativ format din fotografii şi facsimile, care vin să întregească, prin imagini şi documente, bogatul său conţinut. Volumul reprezintă un omagiu adus Profesionistului şi Omului Ion Micu, la împlinirea frumoasei vârste de şapte decenii, un dar de suflet, însoţit de urările sincere de sănătate, pentru a putea realiza toate proiectele sale cu aceeaşi pasiune şi tinereţe a spiritului.

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail