Conducerea PSD Covasna susţine controversata investiţie a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, care vrea să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci.
Preşedintele organizaţiei, deputatul Horia Grama, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că disputele apărute în ultimele două luni pe marginea acestui proiect ar putea determina concernul austriac să facă un pas înapoi şi să-şi caute un alt loc pentru construirea fabricii, situaţie în care judeţul Covasna ar pierde o investiţie de 150 de milioane de euro şi aproximativ 650 de noi locuri de muncă. Grama a spus că Holzindustrie Schweighofer ar putea să aleagă unul dintre judeţele învecinate, Braşov sau Bacău, dar să achiziţioneze lemn tot din judeţul Covasna, prin urmare blocarea acestei investiţii nu va duce la salvarea pădurilor, aşa cum afirmă opozanţii proiectului.
Cât priveşte exploatarea pădurilor, Grama a menţionat că în România există un Cod silvic, iar tăierile se fac controlat, prin urmare temerile privind dispariţia pădurilor sunt nejustificate.
„Noi susţinem investiţia. Credem că este un lucru benefic pentru judeţul Covasna, care nu a avut parte de investiţii de anvergură în ultimii ani. Pentru o investiţie de 150 de milioane de euro s-ar bate orice judeţ cu o administraţie cu capul pe umeri (…) şi sunt convins că dacă continuăm disputa îi vom pierde. Alţii stau deja la pândă şi mă refer la judeţele învecinate Braşov şi Bacău. Probabil că oricum se va face această investiţie şi dacă nu se va face la Covasna, se va face oricum în acest areal. După părerea mea această investiţie trebuie susţinută. S-ar putea să aibă şi puncte negative, dar categoric avantajele sunt mai mari decât dezavantajele”, a declarat Horia Grama.
Acesta este de părere că scandalul iscat în jurul acestei investiţii are la bază disensiunile politice dintre UDMR şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, acesta din urmă numărându-se printre cei mai vehemenţi opozanţi. PPMT a organizat luna aceasta mitinguri de protest în mai multe localităţi din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare, sub genericul „Salvaţi pădurile din Ţinutul secuiesc”.
Împotriva investiţiei s-au pronunţat mai multe firme din industria lemnului şi o serie de organizaţii nonguvernamentale care au lansat o petiţie on-line în scopul stopării acesteia, semnată de peste 900 de persoane, care susţin că investiţia austriacă va afecta considerabil afacerile micilor lemnari din zonă şi va periclita mediul înconjurător.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat pentru AGERPRES că în comuna Reci a avut loc o consultare publică, iar majoritatea localnicilor s-au pronunţat în favoarea investiţiei.
Holzindustrie Schweighofer mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES