Timp de trei zile, în trei locaţii diferite, în cursul săptămânii trecute s-a desfăşurat a XVIII-a ediţie a Festivalului „Tinere talente” organizat de  Fundaţia „Mihai Viteazul” cu sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheorghe şi al Consiliului Judeţean Covasna, eveniment la care şi-au adus aportul sute de copii – preşcolari, şcolari şi liceeni ai unităţilor de învăţământ din judeţul Covasna, îndrumaţi cu multă dăruire de dascălii lor.

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” a fost, miercuri, gazda spectacolului de recitare şi dramatizare intitulat „În ţara lui Mură-n gură”. Rând pe rând, mai stîngaci sau stăpâni pe sine, pe scenă au urcat fetiţe şi băieţi ai claselor pregătitoare de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, pe care profesoarele Loredana Florea şi Sînzina Pîrvu i-au învăţat să recite şi să interpreteze „Gândăcelul” de Elena Farago,  „Câinele şi oglinda sa în apă” şi dramatizarea „Gura lumii” de Vasile Militaru, dar şi colegii lor de la Şcoala Gimnazială „Varodi Jozsef” împreună cu prof. Gabriela Leonte, ce au adus la Sfântu Gheorghe aer de „La Paris”, prin intermediul poeziei scrisă de Ana Blandiana.

Lor le-au urmat alţi mici artişti din clasele I-a A – prof. Rodica Floroian şi prof. Alina Coznean, I-a B -prof. Stela Matei şi  I-a C – prof. Doina Gheorghincă, toţi elevi la CNMV, care au recitat cu mare măiestrie poezii precum „Animalele mele”, „Trei nori mititei”, „Ceas de ananas”, „Soare”,  „Acoarela”, „Şoricelul hoţ” şi „Prinţul miorlau” de Nina Cassian, şi „Ochelarii bunicii” de Otilia Cazimir.  Elevii claselor  a II-a A – prof. Ibolya Ilyes şi a II-a C – înv. Valeria Păcală, de la CNMV,  au reîmprospătat memoria părinţilor şi bunicilor prezenţi cu frumosele poezii ale copilăriei „Zdreanţă” de Tudor Arghezi, „Pantalonii lui Haplea”, „Han-Căţel ar vrea o cuşcă”, „Prietenii Mariei” şi „Melcul, broasca şi-un arici”, în timp ce şcolarii clasei a II-B – prof. Melania Banciu şi prof. Gabriela Calotescu au interpretat, cum au ştiut ei mai bine, sceneta „Părerea mea şi a crocodilului tată”. Tot o scenetă „Serbare hazlie din copilărie” au  prezentat şi elevii clasei a III-a A- prof. Mioara Dobrilă, în timp ce colegii mai mari ai clasei a IV-a B-prof. Liliana Laurenţiu şi prof. Gina Dornean au pregătit, pentru acest spectacol, dramatizarea „Critica de jos”. Nu în cele din urmă, şi-au dat toată silinţa să-şi demonstreze talentul de recitatori elevii clasei a IV-a A- prof. Maria Gavrilă, clasa a IV-a C-prof. Camelia Onofrei, de la CNMV şi cei ai clasei a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „ „Ady Endre”- înv. Maria Bularca, care, prin versurile poeziei „În ţara lui Mură-n gură” au încercat, şi cu siguranţă au şi reuşit să transmită tuturor celor prezenţi că, în viaţa de zi cu zi lucrurile nu se întâmplă chiar aşa cum au fost redate de poeta Nina Cassian, ci, că orice rezultat, mai mic sau mai mare, poate fi obţinut doar dacă fiecare depune un minim de  efort.

Pentru a desoperi noi tinere talente, ziua de joi a fost dedicată preşcolarilor de la Grădiniţele de copii din Sfântu Gheorghe care, pe scena sălii de festivităţi a Scolii Gimnaziale „Varodi Jozsef” au demonstrat că talentul nu ţine cont de vârstă. Astfel,  timp de aproape două ore, cei mai mici artişti de la Grădiniţa „Csipike” ce au mai avut nevoie, ce-i drept, din când în când, de sprijinul educatoarelor lor Larisa Gabor, Claudia Ilişan, Florica Nica, Săndica Borchină şi Daniela Bulat, au interpretat fabule precum: „Porumbelul şi furnica”, „Adunarea Şoarecilor”, „Capra şi Lupul”, „Frumoasa şi Oglinda”, „Vulpea şi Găina”, „Porumbiţa şi furnica”, „Păstorul mincinos”. Pe scenă au urcat  şi copiii de la Grădiniţa cu program prelungit „Arvacska” – ed. Maria Buna şi Gica Ionescu, de la „Gulliver” – ed. Ana Calcea, „ Pinocchio” – ed. Sanda Cătălina, Ramona Crăcuţ, Cornelia Dodan şi Diana Panţîru, „Napsugar” – ed. Ionela Coliban şi Rodica Secelean şi „Hofeherke” – ed. Eniko Cîrstea, care au spus fabulele „Casa lui Socrate”, „Porumbelul şi furnica”, „Greierele  şi furnica”, „Punguţa”, „Ţestoasa şi iepurele”, „Iepurele şi ariciul”.

SPECTACOL DE GALĂ

A treia zi din cadrul Festivalului „Tinere talente” a fost dedicată spectacolului de gală ce a avut loc sâmbătă. Dacă în anii anteriori  acest eveniment a fost găzduit de sala Casei de Cultură din Sfântu Gheorghe, în acest an spectacolul s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Palatului copiilor şi elevilor din municipiul reşedinţă de judeţ, locaţie foarte primitoare însă improprie unui spectacol de o asemenea anvergură, în care au evoluat sute de elevi şi tineri. Timp de peste trei  ore, în faţa publicului numeros care a umplut sala până la refuz, artişti mai mari sau mai mici şi-au dat toată silinţa să demonstreze că au talent şi că se pot prezenta în faţa publicului cu muzică uşoară, folk şi populară, dansuri moderne şi dansuri populare din zona noastră dar şi din Oaş şi din Ţara Făgăraşului. La spectacolul de gală pe scenă au evoluat: Grupul vocal-instrumental „Sfântu Ierarh Nicolae” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe – coordonat de diacon prof. Cristian-Anthoniu Pintrijel; elevii Şcolii Generale „Turoczi Mozes” din Tg. Secuiesc – înv. Mihaela Raicea şi Marieta Stângă; Ansamblurile de dansuri „Brâuleţul” junior şi senior ale Căminului Cultural din Sita Buzăului, îndrumaţi de Daniel Neagoe şi prof. Rodica Boeru; Ansamblul „Junii Voineştiului” din Covasna – înv. Liliana Lungu şi Ansamblul „Voineştenii” –  coordonatori Ana şi Ioan Sandulea; elevii Palatului copiilor şi elevilor Sf. Gheorghe – coregraf prof. Gabriel Prună; Ansambul „Izvoraşul” al Casei de Cultură Municipale – coordonator  prof.  Rapolti Istvan; Ansamblul „Izvoraşul” al Şcolii Gimnaziale cu cl. V-VIII din comuna Zăbala, pregătiţi de Ana şi Nicolae Pătrunjel; Grupul folk „Floare albastră” de la Şcoala Gimnazială din satul Araci, comuna Vâlcele – coordonator prof. Alexandru Popovici; Duo „Raro Music” format din Paula Ronca de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Robert Kolanyoş de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi Taraful de copii „Ciobănaşul” al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, coordonator  prof. Ion Mitrofan. Bucuria pe care au trăit-o aceşti copii prin cântecele şi dansurile prezentate a fost transmisă, din plin, tuturor celor ce au ales să fie prezenţi la Spectacolul de Gală ce a încheiat cea de a XVIII-a ediţie a Festivalului „Tinerete Talente” organizat de Fundaţia „ Mihai Viteazul”.

Preşedinta acesteia, doamna Maria Peligrad a declarat, la final: „Urmărim  ca fiecare ediţie să aducă în atenţia locuitorilor talente tinere ca vârstă sau ca afirmare. An de an ne străduim să prezentăm publicului evoluţia pozitivă a formatiilor deja cunoscute, dar şi solişti sau formaţii debutante, iar anul acesta am avut trei astfel de formaţii. Pentru prestaţia de o înaltă ţinută artistică toţi participanţii merită respectul nostru al tuturor, pe toţi îi apreciem şi îi aşteptăm şi la ediţiile următoare. Această manifestare va continua pentru că avem copii minunați, copii care sunt talentați și care vor să facă și altceva în afara şcolii. Ne bucurăm pentru ei și pentru realizările lor frumose, pentru părinții și dascălii care îi susțin și îi îndrumă, și cărora, pe această cale, le mulțumim pentru participarea din fiecare an”.

Iar noi, spectatorii care urmărim cu atîta drag toate evenimentele organizate de reprezentantele Fundaţiei „Mihai Viteazul” – Doamnele Maria Peligrad, Stela Buda, Maria Panaiotu, Maria Bularca, etc., le adresăm mulţumiri, la rândul nostru, pentru strădania de a promova  prin intermediul acestor spectacole „tot ce-i românesc” şi este dus mai departe de tinerele vlăstare ale neamului nostru.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail