Meteorologii prognozează, pentru intervalul 20 mai – 1 iunie 2013, valori termice încadrate în normele climatologice ale perioadei. După primele zile marcate de o răcire cu până la 7-8 grade a temperaturilor, începând din 26 mai, în majoritatea regiunilor mercurul din termometre va creşte, din nou.
Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, debutul intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit în ultima perioadă a lunii mai, cu maxime ce se vor menţine, în medie, în jurul valorii de 24 de grade şi minime de aproximativ 10 grade. Între 23 şi 25 mai, vremea se va răci şi se vor înregistra temperaturi diurne de circa 17 grade şi minime nocturne de 6 grade, în medie. Ulterior, un nou proces de uşoară încălzire va aduce regimul termic la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20-21 de grade, ziua, şi 9 grade noaptea. Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar caracterul de torenţialitate al ploilor se va manifesta mai ales în jurul datelor de 23 şi 28 mai.
La munte, valorile termice se vor menţine ridicate în primele zile ale intervalului de prognoză, cu temperaturi în cursul după-amiezelor de 15-16 grade, în medie, după care o uşoară răcire va aduce regimul termic diurn spre 9-10 grade. Vremea se va încălzi uşor după 29 mai, iar maximele diurne se vor menţine în jurul valorii de 14 grade. În cursul nopţilor temperaturile vor scădea de la o medie de 10 grade în prima zi a intervalului, spre aproximativ 2 grade între 25 şi 28 mai, pentru ca apoi să crească din nou, până la 7 grade, la început de iunie. Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi frecvente, mai ales în cursul după-amiezelor, iar în jurul datei de 23 mai vor fi importante cantitativ.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 20 mai – 1 iunie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.