Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, (UDMR) susţine că majoritatea locuitorilor comunei Reci s-au pronunţat în favoarea investiţiei concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, care vrea să construiască o fabrică de cherestea în această localitate.
Tamas Sandor a declarat ieri, pentru AGERPRES, că autorităţile locale din Reci au organizat recent o consultare publică, iar 97% dintre cetăţenii chestionaţi şi-au dat acordul prin semnătură pentru venirea investitorului austriac.
„Au fost consultaţi două treimi din cetăţenii cu drept de vot din localitatea Reci, care au fost găsiţi acasă, iar 97% sunt pentru a se construi această fabrică şi 3%, nu. Cred că este un rezultat covârşitor faţă de opozanţi, care au strâns circa 900 de semnături, dintre care doar 15% sunt din judeţul Covasna, iar restul din afară, din Washington până în Australia”, a spus Tamas Sandor.
Acesta a subliniat că votul localnicilor a stat la baza deciziei Consiliului local Reci care a avizat favorabil emiterea de către CJ a certificatului de urbanism pentru construirea fabricii. Tamas a mai spus că eliberarea acestui certificat se va face doar după ce investitorul austriac va prezenta toate avizele necesare obligatorii, dar şi facultative pe care autorităţile au dreptul să le solicite în cazuri complexe.
„Voi acţiona legal şi corect, aşa cum am făcut de fiecare dată. Nu poţi fi împotriva unei afaceri sau investiţii care se bazează pe avize legale (…) Vom solicita în certificatul de urbanism pe lângă avizele obligatorii şi pe cele suplimentare, în primul rând avizul de mediu, studiul de impact şi avizul de sănătate publică. E la latitudinea autorităţilor locale să solicite avize suplimentare în cazul unor investiţii de mare complexitate, iar noi le vom solicita ca să putem fi liniştiţi, să dormim fără griji, cum se spune”, a declarat preşedintele CJ.
Conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer, care mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, a anunţat că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de cherestea de la Reci şi să creeze 650 de noi locuri de muncă.
Împotriva investiţiei s-au pronunţat mai multe firme din industria lemnului, partide politice şi o serie de organizaţii nonguvernamentale care au lansat o petiţie on-line în scopul stopării acesteia. Opozanţii cred că investiţia austriacă va afecta considerabil afacerile micilor lemnari din zonă şi va periclita mediul înconjurător. Printre cei mai vehemenţi opozanţi s-a numărat Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania care săptămâna trecută a organizat mitinguri de protest în mai multe localităţi din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare, sub genericul „Salvaţi pădurile din Ţinutul secuiesc”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES