Elevii din judeţul Covasna care nu au mai primit de câteva luni banii de navetă se pregătesc de grevă japoneză.
La iniţiativa Asociaţiei Tinerilor Maghiari (EMI) din judeţul Covasna, în decurs de o săptămână au fost strânse peste 2500 de semnături din 16 licee din judeţ în vederea organizării unor acţiuni de protest care să ducă la sensibilizarea conducerii Ministerului Educaţiei şi la decontarea contravalorii abonamentelor de călătorie.
Reprezentanţi ai elevilor din mai multe şcoli au participat joi la o conferinţă de presă la sediul EMI din Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia au arătat că naveta îi costă între 60 şi 260 de lei pe lună, în funcţie de distanţă, iar multe familii, mai ales cele care au mai mulţi copii, nu-şi permit să facă acest efort financiar.
„Se pare că învăţământul de stat nu mai este gratuit pentru elevii care locuiesc în mediul rural deoarece trebuie să suporte, mai nou, din buzunarul propriu naveta la oraş. (…) Considerăm că prin această neglijenţă Ministerul Educaţiei încurajează abandonul şcolar. Deşi elevii navetişti sunt cuprinşi în forma de învăţământ public, totuşi sunt discriminaţi, chiar excluşi din învăţământ, din cauză că sute de mii de familii nu au un venit propriu satisfăcător şi nu pot plăti abonamentul la şcoală” a declarat Nemes Elod, preşedintele organizaţiei Sfântu Gheorghe a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, prezent şi el la conferinţa de presă.
Potrivit acestuia, în judeţul Covasna sunt aproximativ 3.000 de elevi navetişti, dar la nivel naţional sunt în aceeaşi situaţie peste 200.000 de liceeni.
Conducerea EMI a menţionat că va lua legătura şi cu alte asociaţii de tineret şi consilii ale elevilor din ţară în vederea continuării campaniei de strângere de semnături şi declanşării de proteste la nivel naţional. Prima acţiune pe care elevii covăsneni plănuiesc să o organizeze săptămâna viitoare este o grevă japoneză, care va continua cu mitinguri dacă problema nu se va rezolva.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Keresztely Irma a declarat pentru AGERPRES că legislaţia prevede decontarea contravalorii abonamentelor pentru liceenii care fac naveta, dar anul acesta nu au fost alocate sumele necesare. Ultima decontare a abonamentelor s-a făcut parţial în luna noiembrie a anului trecut. Keresztely Irma a mai spus că s-au făcut numeroase demersuri pe lângă Prefectura şi Ministerul Educaţiei, dar deocamdată fără nici un rezultat. Şefa Inspectoratului spune că o alternativă ar fi internatele, dar aproape toţi elevii preferă să facă naveta, iar în atare condiţii internatele din judeţul Covasna nu sunt ocupate nici la o jumătate din capacitate.
La nivelul judeţului Covasna sumele restante pentru navetă se cifrau în luna martie a.c. la aproape 1,7 milioane de lei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES