Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a deschis, începând de miercuri, sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealerilor auto din programul „Rabla 2013″.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul AFM se arată că termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 23 mai. Condițiile de participare la Programul Rabla 2013, precum și documentele pe care trebuie să le depună colectorii și producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național publicat pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la secțiunea aferentă Programului. De asemenea, lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2013 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), în cadrul secţiunii „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2013”.

Potrivit comunicatului, Administrația Fondului pentru Mediu va emite anul acesta 20.000 de tichete pentru Programul „Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

Conform aceleiași surse, repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ și se va realiza în funcție de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Permiselor.

Un singur tichet…

În comunicatul de presă se arată că în cadrul programului deschis în acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziționarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul www.afm.ro.

Covăsnenii aşteaptă voucherele 

Valoarea de 6.500 lei a unui tichet face ca la nivelul judeţului Covasna programul Rabla să aibă mare căutare. Directorul societăţii  Ariadne SRL din Sfântu Gheorghe, Pozna David, ne-a spus că la sediul firmei vin zilnic 30-40 de posesori de autoturisme care sunt interesaţi să beneficieze de acest program, în acest an. Însă, potrivit acestuia, oamenii trebuie să mai aştepte până spre finalul acestei luni când vor fi stabiliţi, la nivelul Administrației Fondului pentru Mediu, colectorii și producătorii/dealerii auto admişi în programul Rabla din acest an. Pozna David a precizat că, în condiţiile în care la nivelul judeţului Covasna sunt cca 7000 de autovehicule cu o vechime mai mare de 10 ani, judeţului nostru nu-i vor putea fi repartizate  mai mult de 200 de tichete valorice. „Făcând un calcul simplu, nici 10% din posibilele solicitări – cam 2000 în judeţul Covasna –  nu vor putea fi onorate. În opinia mea, banii trebuiau păstraţi până la momentul în care ar fi existat sume mai mari pentru programul Rabla” a spus Pozna David care a menţionat că, în cursul anului trecut,  judeţului  Covasna i-au fost repartizate în jur de 800 de tichete valorice.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail