La sfârşitul anului 2012, la editura Eurocarpatica, din Sf. Gheorghe, au apărut două volume deosebite: Primul, intitulat Tezaur de etnografie şi folclor în judeţele Covasna şi Harghita, poartă semnătura distinşilor cercetători Nicolae Bucur, din Miercurea-Ciuc şi Constantin Catrina, din Braşov, iar al doilea cu titlul Ademenirea timpului aparţine numai dr. Nicolae Bucur.

Profesorul, publicistul, eseistul, criticul de artă şi omul de cultură Nicolae Bucur este un nume cunoscut şi apreciat în judeţul Harghita, în judeţele vecine şi, în importante domenii culturale, la nivel naţional şi în ţara vecină, Ungaria.

În îndelungata sa activitate desfăşurată pe tărâmul culturii, Nicolae Bucur a publicat 10 lucrări de autor, sau în colaborare şi ediţii îngrijite, precum şi numeroase articole, cronici, studii, eseuri, lucrări ştiinţifice din domeniile: Etnografie, Folclor, Artă populară, Cercetare sociologică şi Acţiune culturală, Limbă şi literatură, Artă plastică şi fotografică, Cultură – Civilizaţie, în peste 25 de publicaţii. A îngrijit şi prefaţat peste 30 de Albume şi Cataloage de artă. A vernisat nenumărate expoziţii de artă plastică şi fotografică. A participat la colocvii, simpozioane şi sesiuni ştiinţifice în ţară şi străinătate. A coordonat şi realizat serate omagiale dedicate unor personalităţi literare – dominant poetului Eminescu, emisiuni de radio şi TV. Autor, textier, narator şi realizator a unor diaporame, DVD + CD, filme de scurt metraj cu tematici culturale, etno-folclorice, turism montan, artă plastică şi fotografică.

Opera publicistului şi eseistului Nicolae Bucur s-a bucurat de numeroase aprecieri de specialitate şi referinţe bibliografice şi de autor.

Volumul Ademenirea timpului, potrivit prefaţatorului clujean Dan Rebreanu, oferă cititorului „un florilegiu de texte mai vechi sau recente, abia culese pe calculator, opinii despre viaţa spirituală românească, despre aspecte ale acesteia pe meleaguri harghitene, meditaţii, mărturii, pagini de jurnal, reflecţii asupra unei lumi care ne farmecă prin profunzimile şi calităţile ei, prin adevărurile date la lumină, prin bogăţia, multitudinea formelor sale de exprimare, că foloseşte cuvântul, sunetul, imaginea”.

Cartea este structurată pe şapte capitole: Confesiuni, Mărturii –File de Jurnal, Cărţi şi destine, Reflectând la spiritele adevărate, Un oaspete binevenit la masa de lucru (dedicat compozitorului – cărturar George Sbârcea), De pe vremea când i-am cunoscut şi Adevărata călătorie a cunoaşterii.

De aproape o jumătate de secol, dr. Nicolae Bucur este un distins intelectual prezent în viaţa culturală a judeţului Harghita, “în prima linie”. Datorită unui travaliu ştiinţific, cultural şi civic bazat pe profesionalism, echilibru, onestitate, deschiderea spre alte culturi, desfăşurat în toţi aceşti ani, Nicolae Bucur se bucură de un binemeritat prestigiu şi o excelentă imagine publică, într-un judeţ precum Harghita, cunoscut pentru specificitatea structurii etnice şi confesionale a populaţiei.

De consemnat  şansa de care a beneficiat Nicolae Bucur de a cunoaşte personalităţi de marcă a culturii româneşti, dar şi exemplara sa capacitate de a cultiva comunicarea şi întreţine dialogul cu acestea, inclusiv cel epistolar, din care au rezultat pagini antologice, pentru istoria culturii româneşti.

Lectura textelor publicate în volumul Ademenirea timpului permite cititorului să remarce: frumuseţea limbii române a dascălului care a format zeci de generaţii de elevi şi studenţi; profunzime discursului cultural, cu incursiuni perene în filosofie, istorie, literatură, artă, sociologie, etnografie etc.; profesionalismul criticului de artă, erudiţia etnologului, rigoarea şi pasiunea cercetătorului şi, nu în ultimul rând, dragostea şi ataşamentul faţă de locurile natale, faţă de meleagurile harghitene, faţă de locurile şi oamenii din această binecuvântată parte de ţară, fără deosebire de naţionalitatea lor.

Un merit al lucrării, care de drept este al autorului ei, îl reprezintă faptul că, prin vorba şi fapta sa, prin truda sa jertfelnică pe altarul culturii naţionale, în toţi aceşti ani, Nicolae Bucur a asigurat integrarea vieţii culturale harghitene, în ansamblul culturii române, a „micşorat” foarte mult distanţa de la Miercurea-Ciuc, Odorheiu şi Cristuru Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa la Bucureşti şi faţă de alte importante centre culturale din România.

Recomandând cu căldură această carte apărută în condiţii grafice deosebite, urăm autorului sănătate şi putere pentru a finaliza lucrările aflate în curs de elaborare sau de tipărire: Constelaţia artei – Mesageri ai frumosului artistic în Harghita; Respirând cu aparatul de fotografiat sau Când fotografia este artă; Micro-monografie culturală harghiteană; Amprentele pelerinului (publicistică) şi Şoapte de altădată (File de jurnal).

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail